Gemeente Capelle a/d IJssel

Zwemwater in de Capelse regio

Mocht de zon blijven schijnen dan zal ook de temperatuur van het zwemwater snel tot aangename hoogte stijgen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de waterkwaliteit in de regio. Daarom houdt de provincie de kwaliteit van het water in de periode mei tot en met september scherp in de gaten. Bent u van plan een verkoelende duik te nemen? Informeer dan eerst naar de plaatsen waar u dit zonder problemen kunt doen.

U kunt op de borden bij de zwemgelegenheden zien of het water schoon en veilig is. Momenteel is de waterkwaliteit in de Kralingse Plas, de Zevenhuizerplas en de Krimpenerhout goed of voldoende.

Blauwwieren
Blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die er uitzien als wier. Drijvend op het water vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Blauwwieren kunnen schadelijk zijn wanneer deze afsterven. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Wanneer u blauwwieren waarneemt, zwem er dan niet doorheen. Mocht u toch in aanraking komen met deze wieren neem dan snel een uitgebreide douche en spoel uw zwemkleding goed uit.
Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van de volgende verschijnselen: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Ook andere bacteriën of virussen kunnen de genoemde verschijnselen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts.

Gevaarlijke plaatsen
De Hollandsche IJssel is ongeschikt om in te zwemmen. Het water van de rivier is vervuild en de scheepvaart en stroming maken de rivier gevaarlijk voor zwemmers. Ook jachthavens, gemalen en gebieden waar veel watervogels voorkomen zijn gevaarlijke plaatsen om te zwemmen.

Tips voor uw veiligheid
Wanneer u gaat zwemmen in open water, let dan goed op zwerfvuil. Draag bij voorkeur waterschoenen ter bescherming tegen glas en stenen. Duik nooit in ondiep of troebel water en zwem niet in rivieren waar een sterke stroming staat. Tot slot geldt voor alle zwemlocaties dat hoe helder en schoon het water soms ook lijkt, het echt ongeschikt is om te drinken.

Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden in de folder 'Zwemlocaties in Zuid-Holland', verkrijgbaar op het postkantoor en bij het Informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis. U kunt ook bellen met de ZwemWatertelefoon, 070-4417550 of kijk op teletekstpagina 725 en de internetpagina
http://www.pzh.nl/iactueel/zwemmen.