FNV

FNV: Geen uitruil WW-premie met looneis
Het aanbod van het kabinet om de WW-premies te verlagen in ruil voor loonmatiging maakt bij de FNV weinig indruk. De WW-premies, die door werkgevers en werknemers worden betaald, waren volgens de vakcentrale toch al onevenredig hoog vastgesteld.
De voorwaarde dat voor de lagere WW-premie de lonen verder gematigd moeten worden, is volgens de FNV buiten de orde. De vakcentrale vindt met het kabinet dat de loonontwikkeling verantwoord moet zijn, maar wijst erop dat de CAO-lonen dit jaar al lager uitvallen; in sommige gevallen zelfs lager dan de verwachte prijsstijging.

"Laat het kabinet eerst maar eens wat doen aan de inflatie," aldus FNV-voorzitter Lodewijk de Waal.

De Waal zegt in de voorgestelde lastenverlichting wel een `hoopvol lichtpuntje' te zien. "Het is in ieder geval een aanwijzing dat het regeerakkoord met al haar dwalingen voor aanpassing vatbaar is. Maar goed ook, want het voorgestelde beleid laat de werkeloosheid nodeloos hoog oplopen."

De FNV-voorman doelt op de ingrijpende bezuinigingen op de Melkertbanen en de loonkostensubsidies die werkgevers moeten stimuleren mensen in dienst te nemen. "Onbegrijpelijk, dat dit gebeurt in een tijd dat de werkeloosheid stijgt."

De Waal hoopt verder dat de geplande afschaffing van het spaarloon binnenkort van de baan is.

Vakcentrales en werkgevers praten op 12 september met het kabinet. De FNV stelt in het overleg ook de ingrepen in de WAO aan de orde. De Waal noemde eerder al de WAO de lakmoesproef voor het nieuwe kabinet.

20 augustus 2002