Gemeente Neede

12e Nationale Jammarkt op woensdag 21 augustus in Neede

NEEDE, 20020713 -- Op woensdag 21 augustus 2002 wordt voor de twaalfde keer in het centrum van het Gelderse Neede de Nationale Jammarkt gehouden. Van 11 tot 17 uur worden op die dag door ongeveer 130 standhouders allerlei soorten binnen- en buitenlandse jam, gelei, marmelade, chutney en andere vruchtenconserven uitgestald. Niet alleen fabrikanten, importeurs en handelaren verkopen hun fruitige waren, maar ook jamhobbyisten bieden hun zelfgemaakte producten aan. Plaatselijke winkeliers spelen op een creatieve manier in op het jamthema. Tevens wordt het speciale receptenboekje "Lekker met jam" verkocht. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest en de Needse kermis.

Buitenlandse deelnemers

Ook dit jaar zijn er weer deelnemers uit het buitenland. Zij komen uit Duitsland, Frankrijk en zelfs uit Senegal. De vrouwencoöperatie uit Bignona (Zuid Senegal) biedt jams en vruchtensappen, die zij met steun van de ontwikkelingsorganisatie Aye Borrii seriematig willen gaan produceren. Uit de Franse plaats Bourdeilles komen kersen- en vijgenjams en de familie Barenthin uit het Oost-Duitse Rhinow biedt "Märkische Schlemmereien" uit Natuurpark Westhavelland.

Demonstratie ambachtelijk jam maken

De historische vereniging "Oud Noordijk" geeft voor het gemeentehuis aan de Oudestraat de gehele dag demonstraties ambachtelijk jam maken. De vrijwilligers laten zien hoe de vruchten van het boerenerf worden verwerkt tot jam. Het fruit en de geleisuiker hiervoor worden beschikbaar gesteld door o.a. de supermarkten en groenteboeren van Neede. De Eerste Needsche Elektrische Drukkerij Ened zal ter plekke zowel op ouderwetse als op moderne wijze jametiketten gaan drukken. Jannie de Jong uit Rheden stelt haar verzameling jampotdeksels tentoon. Vaak werden er hele series met prachtige afbeeldingen van de meest uiteenlopende onderwerpen gedrukt op de blikken schroefdeksels. Jannie de Jong heeft enkele honderden exemplaren uit Nederland, Duitsland, Italië, Iran, Frankrijk, Scandinavië en Australië.

Spreekuur Carolina Verhoeven

De bekende jamspecialiste Carolina Verhoeven komt naar de Nationale Jammarkt in Neede om spreekuur te houden en demonstraties te geven. Het publiek kan bij haar terecht met allerhande vragen op het gebied van jam-maken en het conserveren van groente en fruit. Carolina Verhoeven is historica en eigenaresse van Culinair Historisch Museum en Kookschool "De Vleer" in Appelscha. Als culinair journaliste schrijft zij o.a. in het tijdschrift "Landleven", waarvan ook een stand op de jammarkt aanwezig is.

Jamworstelen en jamgraaien

Voor spektakel zorgen Kookoloog Frank Morsink op het Kerkplein en Jamkoekenbakker Marcel Stroet op de Borculoseweg. Op het Kerkplein wordt bij Frankie's Bistro het jamworstelen geïntroduceerd. Dus voor de verandering geen capriolen in de vieze modder, maar lekker in de jam! Op de Borculoseweg kan men bij bakker Stroet jamgraaien. Er staat een grote grabbelton waarin je mag voelen wat er in zit. De ton zit alleen wel boordevol jam! Ook is hier een jampottengooiwedstrijd; een variant op het al oude blikjes gooien.

Jamsession

Op het Kerkplein wordt door Frank Douglas en zijn muzikale vrienden weer een swingende jamsession gehouden. Op de hoek van de Oudestraat en Borculoseweg treedt ´s morgens en ´s middags het Regionaal Seniorenorkest "De Achterhoek" op.

Delicatessen

Sinds het eerste jaar is de jamfabriek Geurts uit de Betuwe aanwezig. Ook "De Betuwe" en Hero Nederland zijn present. Buitenlandse jams, uit o.a. Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, België en Denemarken, worden geboden door de importeurs Brauer Special Food Import en A.S.B. delicatessenimport. De importeurs van Britse producten bieden daarnaast ambachtelijke jams met drank, marmelades, chutneys, relishes, mincemeat, mintjelly en lemoncurd. Natuproducts verkoopt eko-jam. Geleermiddelen en inmaakartikelen komen van Unigel, Marskramer en Simmelink.

Bier- en wijnjam

De firma Country Winery komt met bierjam en wijnjam, maar ook met vogelverschrikkers voor in de boomgaard kunnen hier worden aangeschaft. Kwekerij Reinderink heeft bosbessenstruiken en -jam en "Veluwe souvenirs" verkoopt vossebessenjam. De Pomologische Vereniging geeft voorlichting over oude en bijzondere fruitrassen en ook de Stichting Hoogstamfruit Rivierenland en het Wijngaardeniersgilde zijn present. De imker Schenk doet mee onder het motto "geen bijen, geen jam". Blauwe bessen om jam van te maken worden geleverd door de firma's Boers en Te Pas.

Eerste potje nieuwe oogst

Ook de bekende Limburgse stroopfabrieken Canisius-Henssen en Frumarco, de vruchtenbereiders sinds 1852, komen al enkele jaren naar Neede. De Wereldwinkel Lochem biedt jampotetiketten. Stichting Oogzorg Himalaya, de Oranjevereniging en het Ghana-project van de NH-Kerk zijn eveneens op een smakelijke manier present. Inmiddels traditioneel wordt door mevrouw Malingré van de Stichting Oogzorg Himalaya, aan het gemeentebestuur van Neede het eerste potje "nieuwe oogst" aangeboden. Collega-jamgemeente Tiel stuurt haar fruitambassadrices en corsowagenplakkers met informatie over het fruitcorso.

Winkeliers

Een groot aantal ondernemers in de Oudestraat en de Borculoseweg maakt er een fruitige zomerse dag van. Ook de supermarkten van Neede zijn op de Jammarkt aanwezig. Boekhandel Kramer verkoopt kookboeken en receptenbundels en de VVV biedt "jamdorp Neede jam". Even op adem komen van de marktdrukte kan men in de opengestelde NH-kerk.

Jamkoningin

Voor de negende keer wordt in 2002 een Jamkoningin gepresenteerd op de Jammarkt. Deze activiteit nemen de Needse Winkelstand en de Ondernemersvereniging voor hun rekening. Wie zich Jamkoningin 2002 mag noemen wordt bekend gemaakt bij de opening van de Jammarkt om 11.00 uur op het Kerkplein. Zij wordt door de Needse ondernemers helemaal in het nieuw gestoken en krijgt van de Needse Winkelstand en de Rabobank een reisje aangeboden.

Op weg naar 100 jaar jam in Neede

De Nationale Jammarkt wordt georganiseerd door de gemeente Neede. Zij werd geïnspireerd door de jamhistorie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij "Gelderland". Deze opende in 1903 zijn deuren. Volgend jaar dus honderd jaar geleden. Op de jammarkt van 2003 is het de bedoeling om uitgebreid stil te staan bij "100 jaar jam in Neede". De organisatie doet nu al een beroep op iedereen om hiervoor tentoonstellingsmateriaal aan te dragen. Maar ook verhalen en anekdotes over de jamfabriek en zijn medewerkers zijn van harte welkom in het gemeentehuis.



Gemeente Neede