Gemeente Alkmaar


Presentatie boek van European Cities of Historical Organs

Alkmaar, 16 augustus

Woensdag 21 augustus 2002, om 20.00 uur krijgt de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen, het eerste exemplaar uitgereikt van het boek van de European Cities of Historical Organs (ECHO). De uitreiking vindt plaats in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar, voorafgaand aan een concert door de organist van de kerk, de heer Pieter van Dijk. De heer L. Spaans, voorzitter van de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours zal het boek aan mevrouw Van Rossen overhandigen. De burgemeester ontvangt het boek uit hoofde van haar functie als beschermvrouw van de Stichting en lid van het comité van aanbeveling.

In 1997 is mede op initiatief van Alkmaar een samenwerkingsverband opgericht met de steden Freiberg, Gotenburg, Innsbruck, Lissabon, Roskilde, Toulouse, Treviso en Zaragoza: European Cities of Historical Organs (ECHO) genaamd. In het boek presenteren de ECHO-steden zich in het Engels èn in de eigen taal met beschrijvingen en foto's van de eigen orgels.

ECHO stelt zich tot doel de historische orgels in Europa te promoten, wetenschappelijke publicaties te verzorgen, restauratieprogramma's te initiëren en stimuleren én jonge talentvolle organisten te begeleiden in hun carrière. Met de publicatie van dit boek willen de Europese orgelsteden een signaal afgeven in Brussel: het orgel als symbool van de Europese kunst moet voor de toekomstige generaties goed beheerd en bewaard blijven. Tevens willen de steden de in hun stad aanwezige en meest in het oog springende historische orgels, op een toegankelijke manier onder de aandacht van het grote publiek brengen.

Jaarlijks vindt er in één van de negen orgelsteden een internationaal congres plaats in. In 2004 wordt in Alkmaar gevierd dat de stad 750 jaar stadsrechten heeft. Naar verwachting zal het jaarlijkse orgelcongres in 2004 voor de tweede keer in Alkmaar worden gehouden. In dat jaar mag extra (inter)nationale aandacht voor de prachtige Alkmaarse orgels, met name het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel en het Van Covelens-orgel in de Grote Sint Laurenskerk, niet ontbreken. Het boek, oplage 300 stuks, dat rijk is voorzien van kleurenfoto's is voor een bedrag ad. 19.75 is te koop in de winkel van de Grote Sint Laurenskerk en in het Stedelijk Museum Alkmaar.