Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT 14 organisaties claimen ministerie

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

14 organisaties claimen ministerie

Utrecht, 21 augustus 2002 - Tijdens een ludieke actie van 14 landelijke organisaties is vanmiddag het nieuwbouwcomplex van het ministerie van OC&W geclaimd voor studentenhuisvesting. Ongeveer 60 personen meldden zich, inclusief huisraad, voor het Haagse ministerie. Gezamenlijk riepen ze op tot huursubsidie voor onzelfstandige wooneenheden, afschaffing van de strafkorting op de huursubsidie voor verhuurders, het bewoonbaar maken van leegstaande kantoorpanden en aanvullende fiscaal-juridische maatregelen.

In een brandbrief eisten het CDJA, de CNV-jongeren, Dwars, het ISO, de Jonge Democraten, de Jonge Fortuynisten, de Jonge Socialisten, de JOVD, Kences, de Landelijke Studenten Vakbond, de Nationale Jeugdraad, de Nederlandse Woonbond, ROOD en de SJHU maatregelen ter oplossing van de problemen.

CDA kamerlid Van Bockhoven was bereid gevonden de brandbrief in ontvangst te nemen.

In een reactie stelde Van Bockhoven dat hij met name het punt van de huursubsidie voor onzelfstandige wooneenheden aan wilde pakken. Het CDA lijkt zodoende het wetsvoorstel van Groen-Links, zoals dat gisteren gepresenteerd is, te steunen.

LSVb voorzitster Noortje van der Meij: 'Met huursubsidie voor onzelfstandige eenheden kunnen tegen dezelfde maatschappelijke kosten ruim twee maal zo veel studenten gehuisvest worden.' Dit blijkt uit berekeningen van een PILOT in Utrecht gehouden in opdracht van het ministerie van VROM. 'Het is belachelijk dat de goedkoopste en meest voor de hand liggende oplossing van het probleem, nieuwbouw van kamers, niet van de grond komt. Woningbouw corporaties bouwen onnodig luxe appartementen en studio`s omdat deze wel voor huursubsidie in aanmerking komen, en daardoor rendabel te bouwen zijn. Goedkoop 'een voordeur delen' wordt gestraft.'