Persbericht 02-043 College van B&W reageert op brief CDA-fractie

21 augustus 2002

Reactie college op brief over gedrag jongeren aan de havendam

Het college van Burgemeester en Wethouders beantwoordt de brief van de CDA-fractie met vragen naar aanleiding van berichten in de pers over het gedrag van de jongeren op de havendam.

Vanmiddag is de volgende brief bij de CDA-fractie bezorgd:

Geachte fractieleden,

Uw fractie heeft een aantal vragen gesteld naar aanleiding van berichten in de plaatselijke pers over het gedrag van jeugdigen aan de havendam naast het strand. Deze vragen beantwoorden wij hierna in de door u aangehouden volgorde.

Vraag a.
Zijn de berichten in de plaatselijke pers juist? Antwoord:
Wij hebben kennis genomen van de berichten in de plaatselijke pers. Helaas moeten we u berichten dat een heel klein deel van onze jongelui zich te buiten is gegaan, c.q. gaat, waardoor een negatief beeld over Urk in het algemeen en de Urker jeugd in het bijzonder ontstaat. Wij hechten er aan te verklaren, dat het overgrote deel van de Urker jeugd zich positief gedraagt en afstand neemt van het gedrag van dat hiervoor genoemde - kleine deel Urker jeugd.

Vraag b.
Hoeveel processen-verbaal zijn in het verleden en deze zomer tegen dit onwaardige gedrag opgemaakt?
Antwoord:
Met de politie is regelmatig overleg geweest over de onregelmatigheden op het strand en het dammetje. Zeer recentelijk is afgesproken, dat geen kratten alcoholhoudende drank (of anderszins) op het strandje kunnen noch zullen worden getolereerd, doch onmiddellijk in beslag genomen. Tevens onderzoeken we de mogelijkheid om na zonsondergang het strandje en het dammetje gesloten te verklaren voor alle publiek.

Vraag c.
Is uw college bereid om het opleggen van werkstraffen aan de overtreders te bevorderen teneinde hen de beginselen van goed gastheerschap bij te brengen?
Antwoord:
Zoveel mogelijk wordt aan jeugdige overtreders een werkstraf opgelegd. Het opleggen van werkstraffen is geen bevoegdheid van ons college maar van justitie. De oplegging van een werkstraf is pas aan de orde als een proces-verbaal is opgemaakt.

Vraag d.
Welke maatregelen heeft uw college genomen om aan dit onwaardige gedrag voorgoed een eind te maken?
Antwoord:
De Raad heeft in 1998 de APV aangepast waardoor wij een uitvoeringsbesluit konden nemen om het gebied langs het IJsselmeer (waaronder het strand en de dijken) aan te wijzen als gebied waar het verboden is alcoholhoudende drank te nuttigen of flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Tevens onderzoeken we de sluiting van het strand en dammetje in de nachtelijke uren. Ook zullen we middels de aanwezige borden de bezoekers van het strand nog een keer expliciet wijzen op het alcoholverbod.

Vraag e.
Is uw college bereid om de slachtoffers van dit onwaardige gedrag het betaalde havengeld te restitueren of anderszins genoegdoening te geven?
Antwoord:
Het lijkt ons praktisch onmogelijk om het betaalde havengeld te restitueren indien niet bekend is wie de gedupeerden zijn. Achteraf kan moeilijk worden vastgesteld wie als gedupeerde moet worden aangemerkt.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Urk