ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

Bouw presenteert toekomstgedachten over sector

Den Haag, 21 augustus 2002

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) heeft vandaag aan de parlementaire enquêtecommissie een notitie gezonden met gedachten over de toekomst van de bouwsector in ons land. De georganiseerde bouw wil hiermee een bijdrage leveren aan de opdracht van de commissie om - via waarheidsvinding over het verleden - tot aanbevelingen te komen voor verbetering van de verhoudingen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw.

In de visie op de toekomst staan twee kernbegrippen centraal: integriteit van bouwondernemingen en betrouwbaarheid van de overheid als opdrachtgever. Deze onderwerpen zullen naar verwachting ook de rode draad zijn in de komende verhoren van de enquêtecommissie. Doel is te komen tot nieuwe samenwerkingsvormen waarbij onderling vertrouwen weer vanzelfsprekend wordt.

Korte en lange termijn
Voor de korte termijn wil de bouwsector de systematiek van de openbare aanbesteding verbeteren, waarbij veel aandacht zal uitgaan naar normen en waarden. Voor de langere termijn moet gekeken worden naar nieuwe en andere vormen van aanbesteding. De openbare aanbesteding van overheidsopdrachten - met in beginsel selectie alleen op basis van prijs - blijkt in de praktijk innovaties en vernieuwingen vaak in de weg te staan. In de toekomst moet het aanbestedingssysteem niet uitgaan van de goedkoopste aanbieder, maar van samenwerking in een vroegtijdig stadium tussen opdrachtgever en bouwer. Dit moet leiden tot meer innovatieve aanbestedingen.
In navolging van Engeland pleit het AVBB voor het instellen van een commissie van topfiguren uit de overheid, industrie, dienstverlening en de bouw die aanbevelingen moet doen voor modernisering van de sector.

Integriteit
Het herwinnen van vertrouwen vinden de bouwondernemingen primair een opdracht voor de sector zelf, waarbij overheidshulp noodzakelijk is. Integer handelen is cruciaal, aldus de notitie. Er moeten heldere regels komen die 'clandestiene zelfregulering' onmogelijk maken. Daartoe heeft de sector een zware gedragscode ontwikkeld met daaraan verbonden strenge sancties voor bedrijven die zich niet aan de regels houden. Onderdeel van de bedrijfstakcode is een verplichte code op bedrijfsniveau. Het AVBB vindt dat de overheid alleen opdrachten moet gunnen aan ondernemingen die de code hebben ondertekend. Het doorvoeren van deze verandering, waardoor het strikt naleven van spelregels in het systeem wordt verankerd, heeft prioriteit.

Evenwichtig
Om misstanden in de toekomst te vermijden, dient ook de overheid in zakelijk opzicht een betrouwbare opdrachtgever te zijn. Opdrachtgever en opdrachtnemer moeten evenwichtig met elkaar kunnen onderhandelen over het te leveren product, de projectcondities en de verhouding tussen tijd, prijs en kwaliteit. In het verleden is van dat evenwicht vaak geen sprake geweest, meent de bouwsector.

Goed aanbestedingsproces
De notitie schetst een aantal voorwaarden voor een goed aanbestedingsproces:

- transparantie, ook wat betreft wederzijdse begrotingen;
- bescherming van de aanbieder in de zin van respecteren van intellectueel eigendom en het recht van bedrijven om zich terug te trekken als blijkt dat risico's verkeerd zijn ingeschat;
- een redelijke vergoeding voor gemaakte voorbereidingskosten als geen sprake is van een standaardbestek;

- duidelijke afspraken over verdeling van risico's en de kosten die hieruit kunnen voortvloeien;

- ruimte voor de aanbieder om voorstellen te doen voor de planning van de uitvoering van projecten.

Samenwerking
De notitie concludeert dat overheid en bouwsector gezamenlijk zullen moeten zoeken naar nieuwe samenwerkingsvormen. Het verleden leert dat de bedrijfstak dit niet alleen kan realiseren. 'Samenwerkingsvormen die in elk geval de kans verkleinen op ongeoorloofd handelen van welke partij dan ook. Samenwerkingsvormen bovendien die recht doen aan de belangrijke opdracht waarvoor de bouw, maar ook de beide andere partners (opdrachtgevers en financiers) zich gesteld zien: een bijdrage aan de opbouw van de Nederlandse samenleving'.

Noten voor de redactie:

- een samenvatting van de notitie is te vinden op www.avbb.nl
- de integrale tekst is vanaf donderdag 22 augustus beschikbaar