JAZZDIENST NIEUWSBRIEF
nummer 1, augustus 2002


Vooruitlopend op het nieuwe seizoen presenteert De Nederlandse Jazzdienst deze eerste nieuwsbrief. Hierin brengen wij u op de hoogte van de ontwikkelingen van het afgelopen half jaar. Verder blikken wij vooruit op de komende tijd.

Stand van zaken
Met ingang van 1 januari 2002 nam de Jazzdienst het beheer van de Jazzserver over. Ook de VPRO/Boy Edgar Prijs, de Young VIPs Tournee en de Compositieopdracht in samenwerking met het North Sea Jazz Festival vallen voortaan onder De Jazzdienst. Bart van Rosmalen (directeur Walter Maas Huis) stelde een herzien beleidsplan op. Dit beleidsplan kunt u vinden op de Jazzdienst website, in de sectie Documentatie.

Nieuwe medewerkers
Op de advertentie van de Jazzdienst voor drie vacatures (directeur, podiumconsulent en bureaucoördinator) zijn veel reacties binnengekomen. Deze zomer vinden de sollicitatiegesprekken plaats en de verwachting is dat het team van de Jazzdienst dit najaar compleet is. Meer nieuws hierover in onze volgende nieuwsbrief.

Kantoor Jazzdienst
Momenteel is de Jazzdienst op zoek naar nieuwe kantoorruimte. Het adres op de Prins Hendrikkade is nog tot en met 31 augustus het officiële postadres; daarna verhuizen wij tijdelijk naar de Keizersgracht 462, 1016 GE, Amsterdam. Vanaf 1 september hebben wij ook nieuwe telefoon- en faxnummers, tel: 020 - 620 68 88 en fax: 020 - 620 68 89. Ons e-mail adres blijft ongewijzigd.

Bijeenkomsten en workshop
Velen van u hebben al met ons kennisgemaakt tijdens verschillende Jazzdienst workshops en bijeenkomsten Zo verzorgde Alexander Beets op 8 mei en 5 juni namens de Jazzdienst een workshop marketing voor jazzpodia. Een verslag van deze workshop kunt u vinden in de sectie Documentatie op de Jazzdienst website. Verder kwam er een Plannenmarkt voor jazzpodia op 27 februari en een Werkconferentie voor jazzmusici op 15 mei. Een verslag van de werkconferentie kunt u vinden in de sectie Documentatie op de Jazzdienst website.

VPRO/Boy Edgar Prijs
Op 20 februari 2002 ontving Eric Vloeimans in een uitverkocht Bimhuis en onder grote belangstelling van de media de VPRO/Boy Edgar Prijs 2001. Na de zomer start de Jazzdienst de voorbereidingen voor de volgende editie van deze meest prestigieuze prijs op het gebied van jazz en improvisatiemuziek.

Compositieopdracht i.s.m. North Sea Jazz Festival
Dit jaar ging de gezamenlijk compositieopdracht van de Jazzdienst en het North Sea Jazz Festival uit naar Martin Fondse. Samen met Eric Vloeimans en de Duitse groep Underkarl voerde Fondse het programma Cactus ('Popcorn and other Cactuses') uit op de openingsavond van het festival.

Young VIPs Tournee
Saxofonist/klarinettist David Kweksilber is door de VIP voorgedragen voor de Young VIPs Tournee 2001. Hij speelt daarin met een nieuw kwartet. De andere helft van het dubbelprogramma wordt verzorgd door het trio AGOG, winnaar van de Dutch Jazz Competition 2002. De organisatie van de Young VIPs Tournee is in handen van het bureau IMS (zie ook 'Korte Berichten').

Overige projecten
Momenteel treft de Jazzdienst voorbereidingen voor een aantal andere projecten. Daaronder X-03, een combinatie van workshops en concerten op middelbare scholen. Onder de werktitel Aliens komt er een crossover/dance project tbv pop-podia. Verder wordt de aloude Oktober Jazzmaand nieuw leven ingeblazen. Het bureau IMS is door de Jazzdienst belast met de ontwikkeling/uitvoering (zie ook 'Korte Berichten').

FPPM
Op 11 maart jongstleden vond de presentatie van het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM) plaats. Het doel van dit nieuwe fonds is ondersteuning te bieden aan podia, festivals en concoursen in hun culturele ambities. Daaraan wordt de werving gekoppeld van een groot, nieuw en/of gevarieerder publiek. Naast de eigen subsidieregeling voert het FPPM samen met het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten (FAPK; voorheen Fonds voor de Podiumkunsten) de zogeheten Interregeling uit. De Interregeling is onder meer bedoeld voor de ondersteuning van festivals en concoursen, reprises en collectieve promotie. Meer informatie vindt u op www.fppm.nl

Voor advisering bij de voorbereiding van uw subsidieaanvragen bij het FPPM kunt u een beroep doen op de Jazzdienst, in het bijzonder op de podiumconsulent. Teneinde eenieder zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om ons op de hoogte te brengen van al uw gehonoreerde en niet-gehonoreerde aanvragen bij het fonds. U kunt uw ervaringen met het FPPM onder meer kwijt op het Prikbord op de Jazzdienst website.

Korte berichten
Dutch Jazz Competition: Het Amsterdamse trio AGOG is winnaar geworden van de Dutch Jazz Competition 2002. AGOGs drummer Joost Lijbaart ontving de prijs voor de Beste Solist. De Best New Talent-prijs werd uitgereikt aan Slobodan Trkulja (Amsterdam); de Beste Compositie van 2002 ging naar 'She isn't like you' van Egbert Derix (uit Horst, Limburg).

Bird Awards: Dit jaar is de Bird Award 'Artist Deserving Wider Recognition' toegekend aan de Nederlandse trompetist Eric Vloeimans. De Bird Award 'Special Appreciation' gaat dit jaar naar de Oostenrijkse musicus/componist Joe Zawinul.

Edison Awards: Ontvangers van een Edison zijn ditmaal saxofonist Yuri Honing voor zijn album 'Seven', zangeres Suzanne Abbuehl voor haar album 'April', zanger Jimmy Scott voor zijn album 'Mood Indigo' en gitarist Pat Metheny van de Pat Metheny Group voor het album 'Speaking of Now'. Sopraansaxofonist, componist en improvisator Wayne Shorter kreeg de Edison Jazz Oeuvreprijs en het duo Paulien van Schaik en Hein van de Geyn won de Edison Jazz Publieksprijs voor hun album 'Tenderly'.

International Music Services (IMS): De Jazzdienst heeft de ontwikkeling c.q. uitvoering van een aantal projecten uitbesteed aan International Music Services (IMS), het bureau van Cees Gog (voormalig medewerker van MTN). Adres: Emaus 73, 3135 JC Vlaardingen; tel: 010-2343962; e-mail: c.gog.ims@planet.nl

Redactie: De Nederlandse Jazzdienst met medewerking van Remco Takken.

De Nederlandse Jazzdienst

Adres: (m.i.v. 1/9)
Keizersgracht 462
1016 GE Amsterdam

Telefoon:
(m.i.v. 1/9)
020-6206888

Fax: (m.i.v. 1/9)
020-6206889

Email: info@jazzdienst.nl

Web: www.jazzdienst.nl
www.jazzserver.nl