Gemeente Hilversum

Hilversummers krijgen geld terug

De gemeente Hilversum gaat in 2003 een deel van de afvalstoffenheffing over de achterliggende jaren terugbetalen aan de inwoners. De terugbetaling is het gevolg van een structurele verlaging van het gemeentelijke tarief voor de afvalstoffenheffing in het Gewest Gooi en Vechtstreek.

Terugbetaling in één keer
De gemeente heeft eind 2001 al bekend gemaakt dat de terugbetaling in tweeën zou worden geknipt: het eerste deel in mei 2002 en het resterende deel in 2003. Maar omdat het grootste deel van het bedrag, in totaal ongeveer 3,3 miljoen euro, bij de gemeente nog moet binnenkomen, en terugbetaling in 2002 niet haalbaar blijkt, is besloten om de teruggave geheel in 2003 te laten plaatsvinden, inclusief de gederfde rente over de periode mei 2002 tot het moment van uitbetaling in 2003.

Kostendekkend tarief
De tariefsverlaging is een gevolg van de privatisering van het afvalverwerkingsbedrijf N.V. VAM. De gemeente Hilversum had via het Gewest Gooi en Vechtstreek een meerjarencontract met deze maatschappij voor de afvoer van afvalstoffen. Het Rijk heeft de N.V. VAM in 1999 verkocht aan de private onderneming Essent Milieu. In de onderhandelingen tussen Essent Milieu en STIVAM (stichting van contractpartners van de VAM, waaronder het Gewest valt) is een meerjarig contract uitonderhandeld dat structureel tot lagere kosten voor het verwerken van afvalstoffen leidt.
De gemeente Hilversum voert ten aan zien van de afvalstoffenheffing het beleid van kostendekking. Nu blijkt dat de kosten voor de verwerking van afval in de afgelopen periode lager zijn uitgevallen, vindt de gemeente dat de burgers het teveel betaalde geld terug moeten krijgen.

In de tarieven is al rekening gehouden met de lagere kosten van afvalverwerking als gevolg van de privatisering van de VAM. De tarieven zijn om die reden in 2000 al met 10% verlaagd.

Datum bericht: 21 augustus 2002