Royal Boskalis Westminster N.V.

PERSBERICHT

Boskalis: vast op koers, handhaaft winstprognose 2002

21 augustus 2002

Hoofdpunten
Nettowinst +8%
Orderportefeuille stevig op ¤ 1,3 miljard
Winstverwachting 2002: + 5 tot 10%
Winst per aandeel +8%: ¤ 1,26
Kans op uitbreiding in Italië +13%

Koninklijke Boskalis Westminster nv heeft in de eerste helft van 2002, ondanks een algemeen ongunstig economisch klimaat, goede resultaten behaald. Er werd voor ¤ 518 miljoen aan nieuwe opdrachten geboekt (eerste halfjaar 2001: ¤ 482 miljoen), waardoor de orderportefeuille (ruim ¤ 1,3 miljard) op niveau bleef. Weliswaar bleef de omzet verricht werk in enkele thuismarkten achter bij de verwachting, de omzet opgeleverd werk steeg met 7% en de netto winst met 8%. Voor het tweede halfjaar wordt een hoge werkbezetting verwacht. Voor geheel 2002 handhaaft de Raad van Bestuur haar eerder uitgesproken winstverwachting (+5 tot 10% ten opzichte van 2001).

Voorts is Boskalis in een vergevorderd stadium met de verwerving van het materieel en de resterende activiteiten uit het faillissement van de Italiaanse baggermaatschappij Dragomar. Deze acquisitie geeft Boskalis de mogelijkheid een thuismarktpositie op te bouwen in Italië.

R. van Gelder, bestuursvoorzitter van Boskalis: "We zijn tevreden over de gang van zaken. In een periode van internationale twijfel en onzekerheid doen we het goed en staan we er sterk voor. De orderportefeuille is goed gevuld en onze grote schepen zijn voor langere tijd volgeboekt. Ik ben positief ten aanzien van onze vooruitzichten."
Omzet en orderportefeuille De omzet opgeleverd werk, de basis voor de gepubliceerde nettowinst, steeg in het eerste halfjaar tot ¤ 474 miljoen ten opzichte van ¤ 441 miljoen in de eerste helft van 2001.
De omzet verricht werk kwam in enkele marktsegmenten (waaronder Scandinavië en het Midden Oosten) moeizaam op gang, met name in het eerste kwartaal. Daarentegen lag de hoeveelheid verkregen opdrachten op een hoog niveau. Zo kon op een totaal voor de thuismarkten matig omzetniveau van ¤ 229 miljoen (eerste helft 2001: ¤ 282 miljoen) de orderportefeuille stijgen van ¤ 395 miljoen naar ¤ 503 miljoen, geholpen door grote nieuwe opdrachten in Scandinavië en Nigeria.
Op de internationale projecten lagen zowel de omzet verricht werk van ¤ 189 miljoen (eerste helft 2001: ¤ 176 miljoen) als het niveau van de orderportefeuille ad ¤ 729 miljoen (ultimo 2001: ¤ 781 miljoen) in de lijn van de verwachtingen. Op de niche markten lag de omzet van ¤ 27 miljoen op hetzelfde niveau als in de eerste helft vorig jaar en steeg de orderportefeuille naar ¤ 86 miljoen.

Per saldo daalde de omzet verricht werk in het eerste halfjaar van ¤ 482 miljoen naar ¤ 445 miljoen, doch steeg de orderportefeuille van ¤ 1,2 miljard eind 2001 naar ¤ 1,3 miljard per eind eerste halfjaar 2002. Er werd voor ¤ 539 miljoen aan nieuwe opdrachten verworven, meer dan in de eerste helft van 2001 (¤ 481 miljoen). In het eerste halfjaar werden omvangrijke hopperwerken aangenomen in Nigeria (landaanwinning voor een 'gas to liquids plant') en Zweden (havenuitbreiding van Gothenburg). Daarnaast werd in Singapore, samen met Archirodon, een grote opdracht verworven voor de bouw van een waterafvoerfaciliteit.
Resultaten Het bedrijfsresultaat over de eerste helft van 2002 steeg met 12% tot ¤ 40,8 miljoen. De vlootbezetting van de hoppers was uitstekend, op jaarbasis bedroeg deze 45 weken (eerste halfjaar 2001: 41 weken). De bezetting op jaarbasis van de cutters was 27 weken, lager dan in het eerste halfjaar 2001 (34 weken), mede doordat de grotere cutters pas in het tweede kwartaal met name in het Midden-Oosten aan de slag konden.

De netto renteopbrengsten van ¤ 0,6 miljoen waren lager dan vorig jaar (¤ 1,6 miljoen), mede door een toename van het werkkapitaal.

Het resultaat uit deelnemingen bedroeg ¤ 2,9 miljoen, evenals in de eerste helft 2001. De 50% deelneming Lamnalco, die in het Midden-Oosten en Nigeria havendiensten verleent, scoorde een hoger resultaat. Daarentegen was het resultaat in de Amerikaanse materieeldeelneming lager door het later afkomen van werken.

Per saldo steeg het nettoresultaat met 8% tot ¤ 32,6 miljoen (eerste helft 2001: ¤ 30,1 miljoen)
Balans In het eerste halfjaar werd voor ¤ 37 miljoen in materieel geïnvesteerd en voor ¤ 8 miljoen gedesinvesteerd, per saldo een netto-investeringsniveau van ¤ 29 miljoen (eerste halfjaar 2001: ¤ 39 miljoen). De investeringen betroffen met name de afbouw van mid-size hopper 'Coastway' en de verlenging van de jumbohopper 'W.D. Fairway'. Daarnaast werd geïnvesteerd in de vervanging en uitbreiding van hulpmaterieel en materieelposities in de thuismarkten. De totale investeringen in het eerste halfjaar bedroegen ¤ 31 miljoen, ten opzichte van ¤ 88 miljoen in de eerste helft van 2001, toen een 30% belang in Archirodon werd verworven.

Het vermogensbeslag van werkkapitaal in projecten steeg in het eerste halfjaar met ¤ 62 miljoen. Deze stijging betrof enkele omvangrijke projecten in uitvoering, met name in Sri Lanka, Dubai en Nigeria. Overigens zijn alle vorderingen uit hoofde van de betreffende werken gesecureerd.

Als gevolg van de investeringen, de toename van het werkkapitaalbeslag en het in het tweede kwartaal uitgekeerde contante dividend, liepen in het eerste halfjaar de liquide middelen met ¤ 77 miljoen terug tot ¤ 116 miljoen (eerste halfjaar 2001: ¤ 193 miljoen).

Het eigen vermogen, na verwerking van de voorgestelde winstverdeling, steeg tot ¤ 373 miljoen (ultimo 2001: ¤ 345 miljoen). De solvabiliteit van de onderneming, het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal, steeg naar een sterke 40% (ultimo 2001: 35%). Nieuwe thuismarktpositie in Italië Boskalis is in een vergevorderd stadium met de verwerving van het materieel en de resterende activiteiten uit het faillissement van de Italiaanse baggermaatschappij Dragomar. Het materieel bestaat met name uit een grote cutter en een middelgrote hopper, daarnaast betreft de overname de Italiaanse organisatie en daarmee een thuismarktpositie in Italië, waar in de komende jaren veel werk wordt verwacht na jaren van geringe investeringen in infrastructuur. Met de overname is een bedrag gemoeid van circa ¤ 18 miljoen. Naar verwachting zal de transactie in de komende twee maanden kunnen worden afgerond.
Markt en marktvooruitzichten De wereldwijde markt voor maritieme infrastructuur wordt gedreven door lange termijn economische factoren, zoals groei van de wereldbevolking, groei van de wereldeconomie en het internationale handelsvolume. De vooruitzichten op langere termijn ten aanzien van deze factoren zijn positief, ondanks de huidige mondiale stagnatie van de economische groei en de onzekerheden in diverse landen. Daarbij constateert Boskalis meer variëteit van deelmarkten die wat achterblijven en deelmarkten met een sterkere vraag.

Door haar mondiale spreiding en operationele flexibiliteit kan Boskalis gebruik maken van de kansen in de markten waarin zij wereldwijd opereert. Infrastructuren in Europa en Noord-Amerika worden verder geoptimaliseerd en uitgebreid en in het Verre Oosten blijft er veel activiteit in Singapore en daarbuiten. In het Midden-Oosten is veel werk en ook in Australië zijn op dit moment meer kansen dan in de afgelopen jaren. Zuid Amerika en Afrika blijven matig en het Indisch subcontinent heeft op korte termijn weinig volume voor internationale aanbieders.
Vooruitzichten Voor het tweede halfjaar verwacht Boskalis een volle bezetting van zowel de grotere trailers als cutters. Daarbij moet rekening worden gehouden met het uit de vaart zijn van de W.D. Fairway (23.000 m3 trailer) gedurende het gehele vierde kwartaal als gevolg van modificaties. De Fairway zal worden verlengd en haar capaciteit vergroot tot ruim 33.000 m3.
Voor de thuismarkten verwacht Boskalis in het tweede halfjaar vooral een betere prestatie in de thuismarkten buiten Europa. Voor geheel 2002 handhaaft de Raad van Bestuur haar eerder afgegeven prognose van een groei van de nettowinst van 5 tot 10% ten opzichte van 2001.

De investeringen zullen ook in 2002 op een hoog niveau liggen, het vernieuwings- en uitbreidingsprogramma van de vloot beslaat een periode tot medio 2004. Vooralsnog zullen alle investeringen uit eigen middelen worden gefinancierd, eventuele majeure acquisities buiten beschouwing gelaten. De vermogensstructuur blijft daarbij solide.

Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers.
Met tien belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in het baggeren voorkomende diensten. Boskalis, met ruim 3.000 medewerkers, heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over 5 continenten.
Boskalis heeft een duidelijke groeistrategie die gericht is op versterking van haar marktpositie. De onderneming is sinds de tachtiger jaren met gemiddeld meer dan 10% per jaar gegroeid en het beleid is gericht op voortzetting van deze trend.

Voor nadere inlichtingen:
Roel Berends - Chief Financial Officer/Investor Relations Telefoon: 078 69 69 360 / 06 2001 0232
Telefax: 078 69 69 612
E-mail: r.t.berends@boskalis.nl

Verkorte resultatenrekening

(in miljoenen euro's)


1e halfjaar 2002


1e halfjaar 2001



Omzet verricht werk

445

482

Omzet opgeleverd werk

474

441

Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen

71,1

66,4

Afschrijvingen

(

30,3

)

(

30,1

)

Bedrijfsresultaat

40,8

36,3

Saldo rentelasten en -opbrengsten

0,6


1,6

Resultaat deelnemingen


2,9




2,9

Belastingen

(

11,7

)

(

10,7

)

Nettowinst

32,6

30,1

Nettowinst per aandeel (in euro's)


1,26




1,16



Gemiddeld aantal uitstaande aandelen (x 1.000)


25.928




25.890







Verkorte balans

(in miljoenen euro's)


30 juni 2002




31 december 2001



Som der vaste activa


531




539



Vlottende activa


295




248

Liquide middelen


116




193




411




441



Crediteuren en overlopende passiva


412




458

Bankiers


10




21




422




479



Uitkomst vlottende activa min kortlopende schulden

(


11

)

(


38

)

Uitkomst activa minus kortlopende schulden


520




501



Langlopende schulden


64




65

Voorzieningen


83




91

Eigen vermogen


373




345








520




501





Solvabiliteit (in procenten)


39,5




35,2



Verkort kasstroomoverzicht

(in miljoenen euro's)


1e halfjaar 2002


1e halfjaar 2001



Nettowinst


33




30

Afschrijvingen


30




30

Cashflow


63




60

Mutaties werkkapitaal

(


62

)


10

Mutaties voorzieningen

(


8

)


8

Overige mutaties


4




2

Netto kasstroom uit bedrijfsuitoefening

(


3

)

80

Netto investeringen in materiële vaste activa

(

29

)

(

39

)

(In)/uit consolidatie

(


2

)

(

49

)

Totaal investeringen

(

31

)

(


---

)

Dividendbetaling vorig boekjaar

(

31

)

(

27

)

Langlopende schulden

(


1

)


-
Totaal financiering

(

32

)

(

27

)

Toename/(afname) saldo liquide middelen en bankiers

(


---

)

(

35

)

Verkort mutatieoverzicht eigen vermogen

(in miljoenen euro's)


1e halfjaar 2002


1e halfjaar 2001







Stand per 1 januari


345




300



Mutaties in eigen aandelen


1




-
Nettowinst 1e halfjaar


33




30

Koersomrekeningsverschillen

(


6

)


1



Stand per 30 juni


373




331







Toelichting op de halfjaarcijfers

Waarderingsgrondslagen
Koninklijke Boskalis Westminster nv heeft de halfjaarcijfers opgesteld conform de waarderingsgrondslagen die zijn gehanteerd voor het jaarverslag 2001.

Accountantsverklaring
De halfjaarcijfers zijn niet door een accountant gecontroleerd.

Acquisities
In juni 2002 heeft Koninklijke Boskalis Westminster nv alle aandelen van J. van Vliet bv verworven.

Omzet verricht werk naar markten

( in miljoenen euro's)


1e halfjaar 2002




1e halfjaar 2001

Thuismarkten


- Nederland


116




121
- rest van Europa


57




83
- buiten Europa


56




78




229




282

Internationale projecten ("hit and run")


189




176

Specialistische niche markten


27




24




445




482

Omzet verricht werk naar gebieden

( in miljoenen euro's)


1e halfjaar 2002




1e halfjaar 2001

Nederland


116




121

Rest van Europa


67




99

Australië / Azië


101




117

Midden-Oosten


58




15

Afrika


27




41

Noord- en Zuid-Amerika


76




89




445




482

Orderportefeuille naar markten

( in miljoenen euro's)


30 juni 2002




31 december 2001

Thuismarkten


- Nederland


235




241
- rest van Europa


105




71
- buiten Europa


163




83




503




395

Internationale projecten ("hit and run")


729




781

Specialistische niche markten


86




48




1.318




1.224

Papendrecht, 21 augustus 2002

Raad van Bestuur