Korps: Friesland, plaats: Friesland 21-08-2002
Politieberichten van 20/8 13.00 uur tot 21/8 07.00 uur

Leeuwarden: aanhouding drugsbezit
Dinsdagmiddag omstreeks 15.15 uur werd op de Weaze een 17-jarige jongeman uit Leeuwarden aan gehouden, die in het bezit was van harddrugs. Surveillerende politiemensen hadden het vermoeden dat de verdachte drugs dealde en controleerden de Leeuwarder. Bij hem werden 15 bolletjes met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De man werd aangehouden en ingesloten. Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van harddrugs.

Leeuwarden: diefstal uit sportcomplex
Dinsdagavond omstreeks 20.00 uur ziet een medewerker van een sportcomplex aan het Kalverdijkje dat een man een krat bier en twee dozen snoep wegneemt uit de kantine en ermee naar buiten loopt. Ze waarschuwt een collega, een 21-jarige man uit Leeuwarden, die achter de verdachte aan gaat. Hij ziet dat de verdachte de gestolen goederen in de bosjes verstopt. Hij spreekt de verdachte aan en vraagt hem mee te komen. In eerste instantie loopt de verdachte mee, maar eenmaal binnen vlucht hij toch weg. Na een korte achtervolging bedreigt de verdachte zijn achtervolger en slaat hem in het gezicht. Een vriend van de getuige schiet te hulp en pakt de verdachte vast, maar het lukt hem toch opnieuw te ontsnappen. Samen met de getuige en zijn vriend wordt vervolgens door de politie een onderzoek in de omgeving ingesteld. In de Kastanjestraat wordt de verdachte aangetroffen. Het is een 28-jarige man uit Leeuwarden. Hij wordt aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. In de bosjes op het Kalverdijkje wordt het krat bier en één van de dozen snoep aangetroffen. Deze zijn weer terug bij de kantine. Namens het sportcomplex deed een 22-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Leeuwarden: auto-inbreker aangehouden
Dinsdagavond omstreeks 19.30 uur is op de Doelestraat een auto-inbreker op heterdaad aangehouden. Een politieman ziet in zijn vrije tijd een dat een man zich opvallend gedraagt bij een geparkeerde auto. Hij kent de man en weet dat hij vaak met de politie in aanraking is geweest voor diefstal. Als de politieman naar de geparkeerde auto loopt, verstopt de man zich achter een keet. De politieman ziet dat de auto opengebroken is (een portierruit is vernield), houdt de verdachte aan en geeft hem later over aan de inmiddels gealarmeerde collegas. Het betreft een 38-jarige man uit Leeuwarden. De verdachte wordt voor nader onderzoek ingesloten. Hij bekent de inbraak in de auto. Inmiddels heeft de eigenaar van de auto, een 24-jarige man uit Menaldum, aangifte gedaan. Uit zijn auto werd een radio en een radardetector gestolen. Deze goederen werden teruggevonden op de plek waar de verdachte was aangehouden.

Franeker: openlijke geweldpleging
Dinsdagavond zijn vijf uit Franeker afkomstige jongens aangehouden, die zich eerder die avond betrokken waren bij openlijke geweldpleging. Omstreeks 19.45 uur wordt bij de politie een vechtpartij op de Ypeijsingel gemeld. Ter plaatse wordt een bewusteloze jongeman, 16 jaar, wonende in Franeker, aangetroffen. Hij wordt met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis MCL-zuid in Leeuwarden. Volgens de aanwezige getuigen is het slachtoffer door een groep van 4 a 5 man geslagen en geschopt. Hij zou meerdere malen tegen het hoofd geschopt zijn. Eén van de getuigen, een 17-jarige vriend van het slachtoffer, is ook gewond. Hij heeft een bloedend oor en verklaart ook geslagen te zijn. Samen met de getuigen gaat de politie op zoek naar de groep. Op het Filosofenpad worden vijf verdachten van 14, 15, 15, 18 en 21 jaar, aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. Nadat hij was bijgekomen wenste hij niet verder behandeld te worden en is tegen het medische advies weggegaan. Over de aanleiding is nog niets bekend.

Leeuwarden: aanhouding dealer
Dinsdagavond omstreeks 22.15 uur is op de Oosterkade een 20-jarige man uit Hellevoetsluis aangehouden op verdenking van het dealen van harddrugs. De verdachte stond op de Wirdumerdijk toen hij door surveillerende politiemensen werd opgemerkt. Bij het zien van de politie vluchtte de verdachte weg. Hardlopend werd de achtervolging ingezet. Een onbekende passant op de fiets zag de achtervolging kennelijk gebeuren en riep de politiemensen toe: Ik pak hem wel. Inmiddels had ook één van de politiemensen een fiets kunnen bemachtigen en samen met de passant werd op de fiets de verdachte achtervolgd. Op de Oosterkade lukte het de verdachte aan te houden. Bij zijn aanhouding lukte het de verdachte om een pakketje met vermoedelijk geld en harddrugs in het water te laten vallen. Door duikers is gezocht, helaas zonder resultaat. De verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: diefstal handtas
Maandagmiddag omstreeks 17.15 uur is een 71-jarige vrouw uit Leeuwarden op het Wilhelminaplein bestolen van haar handtas. De vrouw dronk met haar even oude zuster een kopje koffie op een terras van een horecabedrijf. Terwijl ze even naar binnen ging werd haar handtas deze lag op de rollator die bij haar tafeltje - gestolen. In de tas zaten pasjes, identiteitsbewijzen en een portemonnee met geld.

Baaium: auto in de sloot
Dinsdagmiddag omstreeks 17.30 uur raakte een 22-jarige vrouw uit Hillegom met haar personenauto in de sloot van de Alde Bayumerdyk. De vrouw reed richting Dronrijp en raakte in een bocht de controle over haar voertuig kwijt. Ze slipte en gleed de sloot in. De vrouw raakte gewond, maar hoefde niet met de inmiddels gearriveerde ambulance mee. De auto werd afgesleept.

Drachten: diefstal buitenboordmotor
Tussen vorige week donderdag en dinsdagmiddag is vanachter een boot in een jachthaven aan De Steven een buitenboordmotor gestolen. Het gaat om een blauwe Yamaha 4A/5C. de mortor zat met twee sloten vast aan de boot. De 67-jarigfe eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 880 8272