Provincie Limburg

Herziening waterschap in Limburg

Gedeputeerde Staten nemen principebesluit en kiezen voor de 2+variant

Na een periode van voorbereiding en overleg met de waterschappen hebben Gedeputeerde Staten over de herziening van het waterschapsbestel een principebesluit genomen. Gekozen is voor de 2+ variant; dit houdt in twee "all in" waterschappen voor de hele Provincie. De "all in" waterschappen houden zich bezig met zowel het waterkwantiteits- als waterkwaliteitsbeheer. Daarnaast komt er in Limburg een organisatie met waterzuiveringstaken. Deze zuiveringsorganisatie wordt een samenwerkingsverband tussen de twee nieuwe waterschappen.

Argumenten keuze 2+ variant
GS baseren hun keuze voor twee nieuwe waterschappen plus een organisatie die belast is met de zuiveringstaken (met behulp van rioolwaterzuiveringsinstallaties) op de volgende argumenten.
* De 2+ variant biedt goede mogelijkheden voor een verdere ontwikkeling van de waterketen.

* De gekozen variant steekt in op een gebiedsgerichte benadering waarbij het waterbeheer in de regio is verankerd en kan worden gestuurd.

* Bij de overheden is draagvlak voor de 2+ variant.
Vervolgstappen
Er is nu een principebesluit genomen omdat er nog een aantal procedurele stappen genomen moeten worden. De eerste stap is het verdere overleg met de Limburgse waterschappen. Tijdens dit zogenaamde artikel 4 overleg kunnen de waterschappen hun visie op het voornemen van GS en de ontwerp-reglementen kenbaar maken. Daarna zal de Provincie het ontwerp-besluit vier weken ter inzage leggen en is inspraak mogelijk. Na vaststelling door Provinciale Staten (naar verwachting in januari 2003) wordt het besluit ter goedkeuring voorgelegd aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Per 1 januari 2004 kunnen de bestaande waterschappen worden opgeheven en worden de twee nieuwe "all in" waterschappen ingesteld.
21-8-2002 10:28