Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave woensdag 21 augustus 2002

* KLEDINGZAAK OVERVALLEN
Een nog onbekende man heeft dinsdagmiddag geprobeerd een kledingzaak aan de Slinge te overvallen. De man bedreigde de 53-jarige eigenaresse met vermoedelijk een vuurwapen en eiste geld. De vrouw gooide echter een rek met kleding in de richting van de overvaller, waardoor deze uit balans raakte. Hij rende hierop zonder buit de winkel uit.


* BRAND - HENNEPKWEKERIJTJE IN WONING
Vermoedelijk als gevolg van kortsluiting ontstond dinsdagavond brand in een woning aan de 1e Wandeloorddwarsstraat. Nadat de brandweer de brand had geblust, werd na onderzoek in het pand een hennepkwekerijtje aangetroffen. Ook lag er hennep te drogen. De hennepplantjes en de voor de groei gebruikte apparatuur, alsmede de gedroogde hennep werden in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de hennepkwekerij.


* VERDACHTE BEROVING IN KRAAG GEVAT
De politie van het district Centrum heeft dinsdagavond in de Batavierenstraat een 29-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht een 24-jarige man uit Maassluis te hebben beroofd. Politiemensen reden dinsdagavond, omstreeks half tien, over de Diergaardesingel in de richting van de Batavierenstraat. Daar werden ze aangesproken door een groep mensen, die vertelden dat er mannen aan het vechten waren. De politiemensen haalden de twee mannen uit elkaar, waarbij bleek dat aangever door de verdachte met een ketting op z'n hoofd was geslagen en was beroofd van een geldbedrag. Op straat werd een hondenketting gevonden, waarmee het slachtoffer was bewerkt. De verdachte is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten. Het slachtoffer is voor behandeling van verwondingen aan z'n hoofd naar een ziekenhuis gebracht en deed vervolgens aangifte. In de fouillering van de verdachte trof men muntgeld aan, precies het bedrag dat aangever miste. De bestrijding van geweld op straat is een speerpunt van beleid van de politie Rotterdam-Rijnmond en ingebed in het Vijfjarenprogramma Veilig Rotterdam.


* VROUW BEROOFD
Een 19-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs is dinsdagmiddag op de Kruiskade beroofd door twee jonge mannen. Aangeefster liep, omstreeks kwart voor vier, op de Kruiskade en kreeg onverwacht een harde duw, waardoor ze op straat terecht kwam. Ze hield haar tas goed vast en werd vervolgens door de daders over de grond gesleept. De overvallers kregen haar handtas toch te pakken, maar het slachtoffer vocht terug, waardoor de tas door de lucht vloog en haar mobiele telefoon eruit viel. Aangeefster pakte snel de telefoon, maar toen één van de daders een mes trok liet ze het apparaat los. Een getuige ging achter het tweetal aan en kon er één vastpakken, maar toen hij geen hulp kreeg van omstanders en de man een mes tevoorschijn haalde moest hij hem laten gaan.

Avonduitgave dinsdag 20 augustus 2002

* GETUIGENOPROEP AANRANDING
Rechercheurs van de Afdeling Zeden van het district Rotterdam-Centrum zijn op zoek naar getuigen van een aanranding, gepaard met openlijk geweld, van een 19-jarig Rotterdams meisje. Een en ander vond afgelopen zondagmiddag kort na drie uur plaats in een abri van een tramhalte bij het metrostation Blaak. Dinsdagmorgen werden de rechercheurs over de aanranding geïnformeerd door de vader van het meisje, dat woensdag zelf aangifte zal doen. Het meisje werd die zondagmiddag belaagd door een vijftal jongens, waarvan vier van vermoedelijk Antilliaanse afkomst en één van mogelijk Marokkaanse aankomst. De jongens bezigden obscene taal tegen het meisje, pakten haar vast en betastten haar, bespuugden haar en snoten hun neus op haar uit. Een aantal omstanders, die een en ander zagen, schoten het slachtoffer niet te hulp. Van de vijf knapen is slechts een summier signalement bekend. Eén van de Antilliaanse daders droeg een blauw petje, blauw shirt, spijkerbroek en had een gouden tand rechts in zijn gebit Getuigen van het voorval wordt dringend verzocht telefonisch contact op te nemen met de Afdeling Zeden van het district Rotterdam-Centrum, telefoon 010-2740478.


* AANRIJDING MET LETSEL
SCHIEDAM - Dinsdagmorgen kort na kwart voor elf ontstond op de zuidbaan van de Rijksweg A20, ter hoogte van Schiedam, een aanrijding tussen een personenauto, bestuurd door een 67-jarige Schiedammer en een touringcar waarin zich geen passagiers bevonden, bestuurd door een 67-jarige Vlaardinger. Als gevolg van de aanrijding raakten zowel de 67-jarige bestuurder van de personenauto als diens eveneens in de auto zittende 68-jarige echtgenote, gewond. Beiden werden naar het Erasmus Medische Centrum in Rotterdam vervoerd. De 68-jarige werd zwaar gewond opgenomen op de intensive care-afdeling opgenomen, terwijl haar echtgenoot na behandeling het ziekenhuis later op de dag werd kon verlaten. Naar de toedracht van de aanrijding wordt door de Technische Ongevallen Dienst een onderzoek ingesteld.


* MAN DOOR BLIKSEM GETROFFEN
SCHIEDAM - Dinsdagmorgen kort voor acht uur werd een 32-jarige Vlaardinger op de Hargalaan getroffen door de bliksem. De Vlaardinger, werkzaam bij gemeentewerken, stapte juist in hevig noodweer van z'n tractor, toen hij door de bliksem zo'n tien meter werd weggeslagen. Personeel van de GGD vervoerde het slachtoffer, dat geen brandwonden had opgelopen, voor nader onderzoek naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vervoerd. Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield dinsdagmorgen radarsnelheidscontroles op de Stadionweg, Westzeedijk, Boompjes, Vierhavensstraat en Tjalklaan. Tussen half zeven en kwart over elf werd gecontroleerd op de Stadionweg. Daar flitste de snelheidsradar 246 van de 2810 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 km/uur in plaats van de toegestane '50'. Op de Westzeedijk, ter hoogte van de Kunsthal, werd tussen kwart voor zeven en half tien gecontroleerd. Van de 1624 passerende automobilisten namen 124 het niet zo nauw met de 50km-limiet. Hoogste score: 96 km/uur. Tussen zeven uur en half tien stond de snelheidsradar op de Boompjes. Hier overschreden 130 van de 1270 passerende automobilisten de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogste score: 130 km/uur. In de Vierhavensstraat werd tussen kwart over tien en half twaalf gecontroleerd. Van de 1110 passerende automobilisten hielden 41 het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 70 km/uur in plaats van de toegestane '50'. Op de Tjalklaan registreerde de snelheidsradar tussen kwart over tien en half twaalf dat 37 van de 682 passerende automobilisten de maximum snelheid van 50 km/uur overschreden. Hoogste score: 82 km/uur.


* UITSLAANDE BRAND IN WONING
SCHIEDAM - Dinsdagmorgen kort na elf uur ontstond door nog onbekende oorzaak brand in de woonkamer op de derde etage van woning aan de Boerhaavelaan. Voor de uitslaande brand maakte de Schiedamse brand 'middelbrand'. Rond half twaalf gaf men het sein 'brandmeester'. Bij het uitbreken van de brand bevonden zich drie kinderen in de woning. Zij konden na het uitbreken van de brand snel de woning verlaten. De betrokken woning liep aanzienlijke brand- en waterschade op. Naastgelegen en onderliggende woningen konden na het blussen van de brand weer door de betrokken bewoners worden betrokken.


* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
Naar aanleiding van klachten over stankoverlast werd dinsdagmiddag door politiepersoneel van de Flying Squad een onderzoek ingesteld in een pand in de Proveniersstraat. Daar werden in totaal vier hennepkwekerijen aangetroffen. In totaal zo'n 3000 hennepplanten, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur, werden in beslag genomen. Tijdens het onderzoek in het pand trachtten vier mannen en twee vrouwen via een balkon naar een ander pand te vluchten. Daarbij maakte een man een val en brak daarbij z'n heup en werd door GGD-personeel naar een ziekenhuis vervoerd. De overige drie mannen en twee vrouwen werden op grond van de Opiumwet voor nader verhoor en onderzoek ingesloten. Personeel van Eneco constateerde dat de voor de vier hennepkwekerijen benodigde stroom illegaal werd afgetapt en sloot de stroomvoorziening af.