Gemeente Nuth


De voordelen van het scheiden van afval

De hoeveelheid afval neemt nog voortdurend toe. Dit is slecht voor het milieu. De toename van de hoeveelheid afval en de hoger wordende verwerkingskosten zorgen voor steeds hogere kosten voor de gemeente en de inwoners van Nuth.

Door het gescheiden aanbieden van afval is het mogelijk de totale verwerkingskosten positief te beïnvloeden. Het verwerken van groente-, fruit- en tuinafval kost ongeveer de helft van het verwerken van restafval dat niet is gescheiden. Het hergebruiken van metalen en papier levert zelfs een vergoeding op voor Rd4. Ook verenigingen die meehelpen oud-papier op te halen spekken hun verenigingskas.

Rd4 slaagt er iedere keer weer in alternatieve verwerkingswijzen te vinden voor de gescheiden ingezamelde afvalstoffen van de milieuparken en de grofvuilinzameling. Daarnaast voorkomt het kringloopbedrijf dat er door het hergebruik van goederen meer afval ontstaat. Ook daardoor dalen de verwerkingskosten. Bovendien levert de verkoop van de kringloopgoederen geld op.

Deze investeringen door Rd4 komen ten goede aan de inwoners van Parkstad Limburg doordat deze opbrengsten de totale kosten van de inzameling en verwerking verminderen. De opbrengsten worden verwerkt in de begrotingen en hebben invloed op de hoogte van de reinigingsrechten.

Om de kosten voor het verwerken betaalbaar te houden en het milieu te beschermen, zijn er binnen onze regio plannen om over te gaan tot het invoeren van een Diftarsysteem. Dit systeem gaat er vanuit dat de vervuiler betaalt. Elke inwoner kan dan zelf de kosten beïnvloeden van de afvoer en verwerking van zijn afval. Voor meer informatie over Rd4 en Diftar, kunt u op de volgende websites terecht: http://www.rd4.nl en http://www.diftar.nl .