Dienst Binnenstad Amsterdam


Amsterdam Zuid/Centrum

Start Jeugdzorgadviesteam Amsterdam Zuid/Centrum

Op woensdag 21 augustus 2002 om 15.00 uur is de feestelijke opening van het Jeugdzorgadviesteam Zuid/Centrum, afgekort tot Jat een onderdeel van Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Deze opening vindt plaats in de Community School, Tweede Jan van der Heijdenstraat 75-77. De portefeuillehouders van de drie deelnemende stadsdelen Oud-Zuid (Lieke Thesingh), ZuiderAmstel (Erik Koldenhof) en Amsterdam-Centrum (Els Iping) zullen dan samen met de directeur van Bureau Jeugdzorg een convenant ondertekenen. Het Jeugdzorgadviesteam is gehuisvest in de Jan Luijkenstraat 76.

Het Jat brengt de jeugdzorg dichter bij de scholen voor (speciaal) basisonderwijs. Daardoor kunnen psychosociale problemen bij leerlingen of hun ouders vroeger gesignaleerd worden, en sneller en effectiever worden aangepakt. Alle basisscholen in de drie stadsdelen kunnen leerlingen met gedragsproblemen of gezins- en opvoedingsvraagstukken (met toestemming van de ouders) bij het Jat aanmelden.

Daarnaast biedt het team advies aan scholen. Er is dagelijks een telefonisch spreekuur voor scholen en hulp bij crisissituaties met leerlingen of ouders op school. Gesprekken vinden op school en bij de ouders thuis plaats. Het gaat vooral om psychosociale problematiek bij kinderen en gezinsproblemen. Bij het Jat werken daarom deskundigen uit verschillende jeugdzorginstellingen zoals: een jeugdarts, orthopedagoog, psycholoog, gezins- en algemeen maatschappelijk werkenden en een sociaal psychiatrisch deskundige.

Het Jat onderhoudt nauwe samenwerkingscontacten met andere personen en instellingen die betrokken zijn bij de zorg voor en hulp aan kinderen of ouders zoals: buurtnetwerken, politie, leerplichtambtenaren, AMK, Opvoedsteunpunten, algemeen maatschappelijk werk, RIAGGs en ook met het bovenschoolse Zorgplatform.

Het Jat Zuid/Centrum is tot stand gekomen door samenwerking van de drie betrokken stadsdelen, de schoolbesturen van bijzonder en openbaar onderwijs, de GG&GD en Bureau Jeugdzorg Amsterdam.

Publicatiedatum: 19 augustus 2002