AutoRai

21-8-2002

Alto wederom de voordeligste in gebruik

Het begint een traditie te worden: Suzukis hebben de laagste kosten volgens het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond. De overwinning krijgt dit jaar extra glans voor Suzuki, want de Alto, Wagon R+ en de Swift zijn in hun klasse de voordeligste.

Het autokostenonderzoek van de Consumentenbond brengt in kaart wat autobezitters per maand aan kosten kwijt zijn na aankoop van een nieuwe auto van een bepaald model. Er worden daarbij drie categorieën gehanteerd: de maandlasten over 2,5 jaar na aankoop, over 5 jaar na aankoop en over 6 en 7,5 jaar na aankoop. Naast de kosten per maand voor brandstof, motorrijtuigenbelasting en verzekering, zijn ook de kosten voor onderhoud en afschrijving meegerekend. Bij alle berekeningen is uitgegaan van een gemiddeld jaarkilometrage van 16.000.

Voor de achtste achtereenvolgende keer blijkt de Alto 1.0 GA het meest voordelig in gebruik van de kleine klasse. Deze compacte Suzuki kost de eigenaar de eerste 2,5 jaar gemiddeld slechts 308,- per maand. Daarmee blijft de Alto met voorsprong de voordeligste auto van Nederland. Wie nog eens 2,5 jaar doorrijdt met dit model is gemiddeld over 5 jaar zelfs maar 276,- per maand kwijt. Ook de Wagon R+ scoort goed. Dit model, dat zich in een grote belangstelling mag verheugen, is de voordeligste in gebruik in de mini-MPV-klasse. Na aankoop kunnen bestuurders 2,5 jaar lang voor gemiddeld slechts 392,- per maand genieten van de multifunctionele mini-MPV.

In de compacte klasse eist de Swift 1.0 GLS de eerste plaats op als men 4, 5, 6 of 7,5 met deze auto rijdt. In de categorie tot 2,5 jaar eindigt de Swift 1.0 GLS op een keurige tweede plaats.

Uit dit onafhankelijke onderzoek van de Consumentenbond blijkt eens te meer dat Suzuki bovenaan staat als het gaat om betaalbaar autorijden.

En dat begint al bij de aankoop, want dankzij hun milieuvriendelijkheid komen alle bovengenoemde modellen ook nog eens in aanmerking voor een milieusubsidie van de overheid. Dit voordeel loopt op tot wel 1.000,- op de Alto en de Swift in ECO-uitvoering!

De Alto en de Swift zijn verkrijgbaar vanaf 7.999,-. De Wagon R+ staat vanaf 8.999,- in de showroom.