Programmabureau Advies Overheid.nl

Heliview: 'Gemeenten massaal maar passief online'

Het Bredase marktonderzoeksbureau Heliview heeft de ICT-mogelijkheden van de overheid genventariseerd. Het meest in het oog springt de, vergeleken met andere sectoren, sterke aanwezigheid van gemeenten op internet.

De peiling van de Bredase onderzoekers komt uit op 72 procent lokale overheden met een website. (Advies Overheid.nl presenteert op haar website eigen cijfers , die hier sterk van afwijken!)

Wel signaleert Heliview - in navolging van andere onderzoekers - dat de online aanwezigheid over het algemeen passief is. Niet veel producten en diensten zijn volledig digitaal beschikbaar. 'De internetsites van de verschillende overheden dienen vooralsnog slechts als bron van informatie, de interactieve mogelijkheden worden nog niet ten volle benut, concludeert Heliview in zijn rapport.

Verder nam Heliview waar dat 21,4 procent van de landelijke en provinciale overheden gebruikmaakt van ERP-software, tegen 6,8 procent van de gemeenten. De laatsten lopen daarentegen voor op de centrale en provinciale overheid waar het CRM-software betreft: 5,1 tegen 4,8 procent. Ongeveer 80 procent van alle overheden beschikt over database-software en rond de 97 procent beschikt over een computernetwerk.

www.ictu.nl