NIPO

20 augustus 2002

Grote weerstand tegen afschaffen spaarloon

Onder de werkzame bevolking die - via de werkgever - deelneemt aan een spaarloonregeling bestaat grote weerstand tegen de afschaffing ervan. Bijna drie op de vier ondervraagden noemt de voorgenomen beëindiging 'helemaal geen goed idee'. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO heeft verricht onder ruim 300 werknemers met een spaarloonregeling.

Bijna twee op de drie werknemers in Nederland (65%) doen via hun werkgever mee aan een spaarloonregeling. Dat het kabinet van plan is om de spaarloonregeling volgend jaar af te schaffen, was de meesten van hen (96%) al ter ore gekomen. Ruim drie op de vier werknemers met spaarloonregeling (76%) noemen het afschaffen 'helemaal geen goed idee'. De VVD-ers zijn het mildst in hun oordeel (66% 'helemaal geen goed idee'), terwijl het plan met name op weerstand uit PvdA-kringen stuit (86% 'helemaal geen goed idee').

De LPF-staatssecretaris van Financiën, Steven van Eijck, lanceerde vorige week tevens het plan om het opgebouwde spaarloon volgend jaar in een keer uit te keren om zo de economie een impuls te geven. Ook over dit idee is men niet bijster enthousiast: 45% van de werknemers met spaarloonregeling noemt het idee 'helemaal niet goed'. Een op de tien (10%) is wel te spreken en kwalificeert het voorstel als 'zeer goed'. Ook hier zijn de PvdA-ers het meest sceptisch.

Of de economie daadwerkelijk de gehoopte impuls krijgt, is zeer de vraag. Drie op de vier werknemers (74%) zeggen het geld dat vrijkomt op een andere spaarrekening te zullen zetten. Nauwelijks een op de tien (9%) zal het geld uitgeven. De overigen weten nog niet wat ze met het geld gaan doen.

---

1 | Wat vindt u van het idee om...?

---

Spaarloon af te schaffen Spaarloon uit te laten betalen % %
Een zeer goed idee 1 10
Een tamelijk goed idee 2 14
Niet zo'n goed idee 19 27
Helemaal geen goed idee 76 45
Weet niet/geen mening 2 5

---

Methode: Homebus. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 15 tot en met 12 augustus 2002 (n=333 werknemers met spaarloonregeling), onderzoeksnummer: C0521. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (tel: 020-5225 479)

Wilt u op de hoogte blijven van andere gratis publicaties in de toekomst, dan kunt u zich abonneren op onze attenderingsservice.