Nationaal Dubo Centrum

woensdag 21 augustus 2002

Bouwwet op stapel per januari 2006

Om de bouwregelgeving eenvoudiger te maken en het accent meer te leggen op handhaving vindt er de komende jaren een ingrijpende verandering van de bouwvoorschriften plaats.

Vereenvoudiging, afstemming en handhaving
Bij de aanpak van de bouwregelgeving ligt de komende jaren vooral het accent op de verbetering van de kwaliteit van het toezicht, de controle en de handhaving van de regels. Daarbij wordt de aandacht meer gericht op de bestaande voorraad gebouwen (nieuwbouw maakt slechts 1% deel uit van de bestaande bouw). Op de langere termijn wordt gestreefd naar een goed evenwicht tussen minder én eenvoudigere regels, voldoende waarborg voor veiligheid en gezondheid, betere afstemming tussen diverse regels, en handhaving. Een horecaondernemer kan bijvoorbeeld bij het toezicht op de plaats van een brandblusapparaat te maken krijgen met allemaal verschillende instellingen zoals bouw- en woningtoezicht, brandweer, arbeidsinspectie, Keuringsdienst van Waren, milieudienst of de politie. Dat een betere afstemming tussen de verschillende voorschriften zoals het Bouwbesluit en de regels voor milieu, arbo of de brandweer nodig blijkt, is duidelijk.
Daarom worden in de toekomst de publiekrechtelijke voorschriften en procedures voor de bouw beter geïntegreerd, gecoördineerd en landelijk geüniformeerd. Het is de bedoeling dat ook de Woningwetparagraaf over het bouwen wordt opgenomen in een Bouwwet die op 1 januari 2006 in werking moet treden.

Fasering
De vereenvoudiging en verbetering van de bouwregelgeving krijgt in drie fasen zijn beslag:

1. Per 1 januari 2003 treedt de herziening van de Woningwet en het Bouwbesluit in werking.

2. Per 1 januari 2004 gelden de eisen in de Woningwet ter verbetering van de handhaving van de Bouwregelgeving.

3. Per 1 januari 2006 vindt introductie van de Bouwwet plaats, waarmee de paragraaf over het bouwen in de Woningwet komt te vervallen.

Meer informatie
Over deze ontwikkelingen is meer informatie te vinden om de site van het ministerie van VROM