Provincie Limburg

Provincie wil revitalisering bedrijventerreinen

Aanvraag in kader Tender Investerings Programma's (TIPP)

Gedeputeerde Staten hebben besloten de revitalisering van drie bedrijventerreinen in te dienen bij het ministerie van Economische Zaken. Het gaat om een aanvraag van 6,8 miljoen voor de revitalisering van de bedrijventerreinen Veegtes (Venlo), Spekholzerheide (Kerkrade) en Wijngaardsweg Oost (Heerlen). De subsidieaanvraag gebeurt in het kader van de Tender Investerings Programma's Provincies (zogeheten TIPP-regeling).

De TIPP-regeling richt zich primair op de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen en revitalisering van bestaande bedrijventerreinen. Iedere provincie kan jaarlijks, op basis van een 5-jarige provinciale visie, een programma met projecten bij het ministerie van Economische Zaken indienen. Door EZ wordt aan een jaarlijks vast te stellen aantal provinciale programma's een subsidie toegekend.

Het bedrijventerrein Veegtes krijgt prioriteit vanwege de omvang van het project en de overige ontwikkelingen in Venlo zoals Trade Port Noord, Océ en de centrumroute. Bij de revitalisering van het bedrijventerrein Veegtes wordt uitgegaan van een tekort van bijna 8,8 miljoen. De helft van dit tekort zou gedekt kunnen worden door de TIPP-regeling. De gemeente Venlo is bereid een bijdrage te leveren van maximaal 2,26 miljoen en de Provincie Limburg wil 1,6 miljoen bijdragen.
Bij het project 'Wijngaardsweg Oost' gaat het om ingrijpende revitaliseringmaatregelen op een beperkte oppervlakte. Bij dit project wordt uitgegaan van een tekort van 5,56 miljoen. Bijna de helft daarvan kan wordt gedekt uit TIPP-gelden. De andere helft kan worden gefinancierd met een bijdrage uit het Europese EFRO-fonds ( 1,6 miljoen), de gemeente Heerlen ( 1,2 miljoen) en 270.000,- uit provinciale revitaliseringgelden.
Het project Spekholzerheide vertoont een beperkt tekort (van 808.000,-). Het project is financieel haalbaar zonder TIPP-subsidie door EFRO-gelden en een provinciale subsidie. Het project wordt toch opgenomen in het programma omdat het een logische eenheid vormt met het project Wijngaardsweg Oost en daardoor het programma versterkt. Het ministerie van EZ neemt eind dit jaar een besluit over de aanvraag.
21-8-2002 10:30