Provincie Limburg

Provincie reserveert 5 miljoen voor tUL

Voorstel GS aan Provinciale Staten

Gedeputeerde Staten willen 5 miljoen beschikbaar stellen ten behoeve van de meerjarige impulsfinanciering voor de transnationale Universiteit Limburg (tUL). Dat staat in een voorstel aan Provinciale Staten. Als voorwaarde stellen GS dat (er) voor het einde van dit jaar het nog resterende tekort van de tUL (voor 1 januari aanstaande) volledig gedekt moet zijn.

Met deze reservering komen GS tegemoet aan een inspanningsverplichting van Provinciale Staten. In december vorig jaar namen Provinciale Staten namelijk het besluit om samen met een aantal andere financiers de meerjarige (impuls)begroting van de tUL sluitend te maken. In de loop van dit jaar bleek dat de oorspronkelijke opzet van de impulsfinanciering tUL te ambitieus was. Daarom heeft de UM een herzien businessplan opgesteld. Het tekort in de benodigde impulsfinanciering aan Nederlandse kant voor de eerste vijf jaar wordt geraamd op 7,4 miljoen. Daarvan wil de Provincie Limburg maximaal 5 miljoen voor haar rekening nemen. Uitgangspunt voor dit voorstel is het businessplan van de tUL van juni 2002. Wel zal de tUL in de komende jaren nog op zoek moeten gaan naar aanvullende financiers, waardoor de uiteindelijke provinciale bijdrage omlaag gebracht kan worden.

De transnationale Universiteit Limburg is een initiatief van de Universiteit Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum (LUC) Hasselt-Diepenbeek. De tUL werd door een in januari 2001 door de ministers van onderwijs van Nederland en de Vlaamse Gemeenschap getekend verdrag mogelijk gemaakt. De wens om samen te werken in één instelling is met name gericht op de versterking van de gebieden ICT en Life Sciences.

Provinciale Staten beslissen in de vergadering van 13 september aanstaande over dit voorstel.
21-8-2002 10:33