Vereniging Milieudefensie

Gezamenlijk persbericht Gelderse Milieufederatie en Milieudefensie

Raad van State schrapt omstreden transportcentrum MTC Milieubeweging verheugd over behoud Betuws landschap

Amsterdam/Arnhem, 21 augustus 2002 --- De Gelderse Milieufederatie en Milieudefensie zijn verheugd dat de Raad van State de plannen voor de aanleg van het Multimodaal Transport Centrum (MTC) bij Nijmegen heeft vernietigd. Volgens de Raad zijn de plannen onvoldoende onderbouwd en vormen een 'aanzienlijke ingreep' waarbij onvoldoende duidelijkheid bestaat over de geluidsoverlast en veiligheid van omwonenden. Bovendien is geen rekening gehouden met de natuur in het uiterwaardengebied. De uitspraak betekent een forse streep door de plannen voor de aanleg van het MTC.

Provincie Gelderland en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen hebben met het Regionaal Structuurplan het MTC willen doordrukken. Dit is nu door de Raad van State onmogelijk gemaakt. Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie roepen de betrokken overheden op nu te gaan werken aan plannen waarbij de economische ontwikkeling niet meer ten koste gaat van landschap en leefmilieu.

Jarenlang is tegen de komst van het MTC gestreden door bewonersgroepen en milieubeweging. Het immense transport- en overslagcentrum zou ten koste gaan van ruim 500 hectare prachtig groen landschap ten noorden van de Waal bij Nijmegen. Het MTC zou bestaan uit een nieuwe containerhaven bij Slijk-Ewijk, verbindingen met A15 en Betuwelijn, het doortrekken van de A73 en grote bedrijventerreinen.

De milieubeweging heeft altijd gezegd dat nut- en noodzaak van het MTC niet voldoende zijn aangetoond. De zwakke economische onderbouwing is voor de Raad een belangrijke reden de plannen af te keuren.

Verzet tegen de megalomane en slecht onderbouwde bouwplannen kan uiteindelijk lonend zijn. Begin dit jaar presenteerde Milieudefensie met de aankoop van de Betuwse Bongerd nog een nieuw wapen in de strijd. Inmiddels zijn al circa vijfduizend mensen mede- eigenaar. Mede door de maatschappelijke druk hadden de gemeentebesturen van Nijmegen en Overbetuwe hun steun aan het MTC al ingetrokken. Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie roepen de andere betrokken overheden (Arnhem, KAN, Provincie Gelderland) op om nu ook te stoppen met de steun aan het MTC. Bij nieuwe plannen moet behoud van waardevolle landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten uitgangspunt zijn.

Meer informatie:

Persvoorlichting Milieudefensie, telefoon 020 5507 333, Milieudefensie Nijmegen: Pieter Jansen, 06 20712191, Gelderse Milieufederatie: Joost Reijnen, 026 3515069 of 06 506 32 073


---