Nieuw-Vlaamse Alliantie


'Arabisch pleidooi': VLD oogst wat ze zaaide (21/08/02)

De Arabisch-Europese Liga pleit voor het Arabisch als vierde landstaal zogezegd "om de integratie te bevorderen". In één adem noemt haar voorzitter de "allochtone gemeenschap" een "binnenlandse minderheid".

VLD-voorzitter De Gucht voelt nattigheid en wijst het Arabisch als vierde landstaal af. Deze snelle reactie strekt ertoe de aandacht af te leiden van het mislukte beleid van paars-groen. De regering, met de VLD als hoofdmotor, voert immers een beleid dat haaks staat op wat De Gucht nu beweert te bestrijden.

De VLD keurde de snel-Belg-wet goed zonder enige integratievereiste. Nationaliteitsverwerving is een administratief akkefietje geworden, waarbij zelfs de taalkennis niet opgelegd wordt. Hoe kan de VLD dan verwonderd zijn dat door extreme allochtone groeperingen eisen gesteld worden die "niet gericht zijn op samenleven"?

In het Vlaams Parlement heeft de regering Dewael, gedragen door de VLD, zopas een ontwerp van decreet met betrekking tot de inburgering ingediend. Het ontwerp maakt inburgering niet verplicht.... De kloof tussen woord en daad bij is bij de VLD meer dan één blauwe hemel breed.

De VLD keurde het minderhedenverdrag goed waardoor de Franstaligen in Vlaanderen erkend worden als een minderheid en allerlei culturele rechten kunnen opeisen, met inbegrip van onderwijs en publieke dienstverlening in het Frans. Welk argument heeft de VLD dan om de Arabische en andere ingeweken "minderheden" deze rechten te ontzeggen?

De N-VA verwerpt elk minderhedenbeleid. Voor de N-VA kunnen nieuwkomers onze identiteit verwerven. Absolute voorwaarde daartoe is echter dat de inwijkeling deelneemt aan de Vlaamse publieke cultuur. Vlaming ben je niet alleen door afkomst, je kan het ook worden door volwaardig en correct deel te nemen aan de regels, gewoonten en instellingen die onze samenleving doen functioneren. De eerste vereiste daarbij is de taalkennis.
De N-VA pleit voor een nieuw burgerschap van vrijheid en verantwoordelijkheid, van rechten en plichten. Dit geldt voor alle Vlamingen, ook deze van allochtone afkomst.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---