Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Effecten van El Niño over de wereld


* Neerslag

* Temperatuur

El Niño heeft effecten op het weer in grote delen van de wereld. Deze effecten hangen sterk van de plaats en van de tijd van het jaar af. Wij hebben de meetgegevens van 631 neerslagstations en 402 temperatuurstations uit de GHCN database met minstens 50 jaar data en op minstens 4° afstand van elkaar bestudeerd en gekeken hoe de waarnemingen met El Niño samenhangen in onze vier seizoenen.

Neerslag

Blauwe cirkels geven aan dat er gemiddeld meer regen viel bij een El Niño, rode cirkels dat het juist droger was bij een El Niño. Voor La Niña geldt het omgekeerde. Hoe groter het rondje, hoe sterker het verband.

Verband tussen El Niño en regen in maart-mei
De grootste effecten in ons voorjaar zijn in het westen van de Stille Oceaan: langs de evenaar gaat het meer regenen en 10°-15° ten noorden en ten zuiden er van wordt het droger. Het noorden van Mexico en de woestijnstaten van de VS krijgen vaak meer regen. Zelfs in Europa regent het in de lente gemiddeld iets meer bij een El Niño.

Verband tussen El Niño en regen in juni-augustus Het oosten van Indonesië heeft in onze zomer vaak last van droogte bij een El Niño, die regen valt dan verder naar het oosten op de eilanden in de Stille Oceaan. Ook de Indiase moesson is vaak wat zwakker.

Verband tussen El Niño en regen in september-november In onze herfst zijn de effecten van El Niño het sterkst. In heel Indonesië, de Filippijnen en Oost-Australië is het droger dan normaal. Ook in het grootste deel van India valt er meestal minder regen. Het zuidpuntje van India en Oost-Afrika krijgen juist vaak meer regen, evenals delen van Centraal-Azië en Spanje. Ook in Chili en Uruguay regent het gemiddeld meer dan normaal.

Verband tussen El Niño en regen in december-februari In onze winter blijven de Filippijnen en Oost-Indonesië droger, terwijl de eilanden langs de evenaar nog steeds meer regen hebben. Ook in Florida is gemiddeld veel natter dan normaal. Mexico en de rest van het zuiden van de VS hebben ook meer kans op regen. Droger is het juist vaak in Zuid-Afrika en langs de noordkust van Zuid-Amerika (o.a. Suriname en Aruba, Bonaire en Curaçao). In Uruguay en Zuid-Brazilië regent het juist gemiddeld meer.

Temperatuur

Voor de temperatuur geldt dat plaatsen met rode cirkels gemiddeld warmer waren als er een El Niño aan de gang was, en blauw kouder. Voor La Niña geldt het omgekeerde. Hoe groter het rondje, hoe sterker het verband.

Verband tussen El Niño en temperatuur in maart-mei In ons voorjaar is bij een El Niño meestal in grote delen van de tropen warmer, evenals de noordwest kust van de VS.

Verband tussen El Niño en temperatuur in juni-augustus De hitte is nu nog duidelijker in India, West-Afrika en het oosten van Zuid-Amerika. De zomer in Oost-Azië en oostelijk Canada valt vaak juist wat koeler uit.

Verband tussen El Niño en temperatuur in september-november De oostkust van Midden- en Zuid-Amerika, India en zuidelijk Australië zijn vaak wat warmer.

Verband tussen El Niño en temperatuur in december-februari De temperatuureffecten van El Niño zijn het duidelijkst in onze winter, als El Niño het sterkst is. Het noorden van Noord- en Zuid-Amerika, Australië en ook zuidelijk Afrika hebben meestal warmer weer dan normaal tijdens een El Niño.

Geert Jan van Oldenborgh, KNMI KS/OO, 7-feb-2001