NVPI

Halfjaarcijfers 2002 muziekmarkt in Nederland

Persbericht, 21 augustus 2002

DALING VOOR ZOWEL SINGLES ALS CD-ALBUMS, GROEI VOOR MUZIEK-DVD.

Halfjaarcijfers 2002 muziekmarkt in Nederland

De overall muziekmarkt in Nederland is in het eerste half jaar van 2002 in omzet met 15% teruggelopen. De cd album markt nam in de eerste maanden af met 15% in waarde en 14% in eenheden. De singlemarkt laat een nog scherpere daling zien, deze markt daalt zowel in eenheden als in waarde met 29%. De markt voor muziek op DVD is het afgelopen halfjaar gegroeid met 117%. Dit blijkt uit de halfjaarrapportage van de aangesloten platenmaatschappijen van de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie. De verwachting is dat de markt in het tweede half jaar iets zal aantrekken.

In totaal werden er in het eerste half jaar 1,9 miljoen singles verkocht (tegen 2,7 miljoen vorig jaar). De cd-albummarkt kende ook een grote terugslag in de eerste zes maanden. Werden er vorig jaar nog 19,7 miljoen cd's verkocht in 2002 waren dat er 17 miljoen. Twee jaar geleden verkocht de audiobranche nog 20,8 miljoen cd's in dezelfde periode. De consumentenwaarde van de totale geluidsdragersverkoop 2002 bedroeg tot en met juni 200,6 miljoen Euro.

Toch vertonen kleine facetten van de audiomarkt het afgelopen half jaar een groei. Het aloude vinyl album noteert een groei in stuks van 11% en de vinyl 12'-single zelfs 27%. Hierbij moet wel in acht worden genomen dat op de totale audiomarkt vinyl slechts 1% van de totale verkoop vormt. Een ander groeisegment is muziek-DVD. Deze is de opvolger van de muziekvideocassette en laat een indrukwekkende groei van 117% in stuks zien in het afgelopen half jaar. Hier is er op dit moment nog sprake van een klein, maar snel groeiend, onderdeel van de audiomarkt.

De IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) kwam recentelijk met verontrustende cijfers rondom piraterij in 2001. Wereldwijd is bijna 40% van alle muziek die verkocht wordt illegaal. Volgens de cijfers van de IFPI werden in 2001 wereldwijd ruim 1,9 miljard illegale geluidsdragers verhandeld, een record. De totale waarde van de wereldwijd verkochte illegale geluidsdragers bedroeg 4,5 miljard Euro. In deze cijfers zijn het illegaal downloaden via internet en het illegaal thuiskopiëren niet eens meegenomen. En ook deze vormen van piraterij hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Alleen in Nederland al worden er drie maal zoveel blanco dragers als voorbespeelde cd's verkocht.

Traditioneel is het tweede halfjaar altijd iets beter dan het eerste. Er komt een groter aantal nieuwe albums uit van zowel Nederlandse als internationale artiesten. De verwachting is dat de markt derhalve in het tweede halfjaar nog iets zal aantrekken.

Voor meer informatie belt u met de NVPI, tel 035 6254411

21 aug 02 12:31