Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) Persbericht 21-08-2002

Nederlanders baden zich graag in luxe

Nederlanders houden van luxe. De toegenomen bestedingsruimte van de consument in 2001 heeft zich vertaald naar een grotere verkoop van luxe producten, waaronder parfums. Het gaat daarom goed met de Nederlandse Parfumerieën. De parfumerieën realiseerden in 2000 een gezamenlijke omzet van bijna 300 miljoen exclusief btw. Dit is 18% meer dan in 1999 en daarmee is de branche een van de sterkst groeiende in de detailhandel. Volgens voorlopige cijfers is ook in 2001 de omzet met bijna 18% gestegen. Dit blijkt uit het rapport Branches in Detail Parfumerieën van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

De groei wordt vooral veroorzaakt door luxe verzorgingsproducten die zijn toegesneden op de individuele wensen en behoeften van de consument, zoals shampoo voor fijn haar, haarkuren voor na het zonnen en stylingproducten voor gekleurd haar. Op geurengebied zorgen introducties van nieuwe geuren zowel in het dames- als herensegment voor een stijgende afzet. Daarbij is het opvallend dat de aftershaves op alcoholbasis minder verkocht worden en de verzorgende aftershave balsems steeds vaker favoriet zijn. Ook blijken Nederlandse mannen de laatste jaren meer interesse te hebben voor de luxere en duurdere eau de toilettes. Opvallend is dat de parfumerieën het afgelopen jaar veel cadeauboxen hebben verkocht.

De marktgroei is tevens gedeeltelijk te verklaren door een toename van het aantal parfumerieën. In 2000 telde de parfumeriebranche 273 ondernemingen met in totaal 397 winkels. Dat is 16% respectievelijk 7% meer dan in 1999, toen de branche 236 ondernemingen met in totaal 372 winkels telde.
In de markt voor cosmetische producten hebben de drogisterijen en parfumerieën een gezamenlijk markt-aandeel van 50%. Een ander belangrijk verkoopkanaal voor deze producten is de supermarkt met een marktaandeel van 27%. Het marktaandeel van de supermarkten is hiermee iets toegenomen in vergelijking met een jaar daarvoor. Tot de overige aankoopplaatsen behoren onder andere de warenmarkten.

Branches in Detail Parfumerieën
Meer informatie over het rapport Branches in Detail Parfumerieën kunt u vinden op www.hbd.nl. Het rapport is tegen betaling van 7,50 per exemplaar te bestellen (exclusief BTW en verzend- en administratiekosten) per e-mail: bestel@hbd.nl, via de HBD-bestellijn: tel. 0800 023 02 05 (gratis), of per fax 070 338 57 11.