AutoRai

21-8-2002

Nieuwe 74 kW TDi motor voor kodaSuperb

Het gamma van het koda topmodel Superb is uitgebreid met een 74 kW (101 pk) TDi. Het is naast de V6 2.5 TDi en de 1.9 TDi 96 kW de derde turbodieselmotor in de Superb reeks, die verder de keuze biedt uit drie benzinekrachtbronnen.

De 1.9 TDi 74 kW wordt geleverd in de uitvoeringen Classic en Comfort. Daarmee is er al een kodaSuperb turbodiesel voor 28.690,-.

Met de afronding naar beneden van het dieselgamma voor de kodaSuperb, het Tsjechische topmodel dat in mei van dit jaar in Nederland debuteerde, is het aantal Superb uitvoeringen op achttien gekomen. De nieuwe viercilinder turbodieselmotor met
pompverstuiver-inspuittechniek levert uit 1896 cm3 inhoud 74 kW (101 pk) bij 4.000 tpm. Al bij 1.900 tpm ontwikkelt deze TDi zijn hoge maximum koppel van 250 Nm. De krachtbron stelt de kodaSuperb in staat van 0-100 km/h te accelereren in 13,2 seconden en maakt een topsnelheid mogelijk van 189 km/h. Desondanks verbruikt hij mede door de efficiënte pompverstuivertechniek gemiddeld slechts 5,5 liter dieselolie per honderd kilometer, hetgeen overeenkomt met 18,2 km/l. De 1.9 TDi 74 kW motor is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Uiteraard profiteert ook de jongste turbodieselversie van de kodaSuperb van de moderne techniek en de royale uitrusting die dit model zo aantrekkelijk maakt in de hogere middenklasse. Zo heeft de Superb, afhankelijk van uitvoering, onder meer bi-xenon koplampen, uitschuifbare koplampsproeiers, in de koplampen geïntegreerde mistlampen, een elektronisch geregelde remassistent en de nieuwste generatie van het stabiliteitsprogramma ESP.

Tot de standaardvoorzieningen van de Classic uitvoering behoren onder andere stuurwielverstelling in hoogte en lengte, in hoogte verstelbare voorstoelen met lendensteunen, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrische raambediening voor en achter, getint glas, voor- en zijairbags voor bestuurder en voorpassagier, drie driepunts veiligheidsgordels achter en drie hoofdsteunen achter, airconditioning met uitstroomopeningen voor de achterpassagiers, een multifunctioneel display, cruise control en radiovoorbereiding met kantelbare dakantenne en vier tweeters en vier luidsprekers.

De kodaSuperb 1.9 TDi 74 kW in Comfort uitvoering beschikt bovendien over extras zoals verlichte beenruimte achter, de elektronisch geregelde Climatronic airconditioning, een opbergvak met paraplu in het rechterachterportier en een skiluik in de armsteun achter. Ook de zelfdimmende binnenspiegel met regensensor maken deel uit van het Comfort pakket. De 1.9 TDi 74 kW in Comfort uitvoering kost 31.140,-.