Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Verplicht schoolzwemmen niet ingevoerd

Staatssecretaris Ross en minister Van der Hoeven van Onderwijs vinden het te vroeg om schoolzwemmen landelijk in te voeren.

Beide bewindslieden spraken dinsdag in de Tweede Kamer uit dat zij eerst willen afwachten hoe de huidige vangnetregeling werkt. Via de regeling krijgen 36 gemeenten een subsidie om iets te doen aan de zwemvaardigheid. Met name is er aandacht voor allochtone kinderen in het basisonderwijs die nog geen zwemdiploma hebben. Tevens moet er betere voorlichting komen voor ouders over het belang van zwemles. Hiervoor heeft de regering 4,54 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Momenteel haalt 93 procent van alle kinderen voor het eind van de basisschool een zwemdiploma. Toch is onrust ontstaan omdat jaarlijks vier tot zes schoolgaande kinderen verdrinken in Nederlandse zwembaden. De kinderen zijn vrijwel altijd van allochtone afkomst.

Meer informatie over schoolzwemmen van het ministerie van Onderwijs 1. Meer informatie over schoolzwemmen van het ministerie van Onderwijs Externe link, 21-8-2002