LEI

persbericht / nr. 1701

21-augustus-2002

Boskoop en bloemisterijcomplex steeds meer op elkaar betrokken

In de boomkwekerij rond Boskoop voltrekken zich grote veranderingen op het gebied van teelt en afzet. De traditionele Boskoopse handelskwekerij komt steeds meer onder druk te staan. De markt wordt meer vraaggericht en in de boomkwekerij worden grootschalige bedrijven die gespecialiseerd zijn in een beperkt aantal producten belangrijker. Vaak onderhoudt zo'n bedrijf zelf nauwe relaties in de afzetketen. Concentraties in de detailhandel bevorderen dit proces. Daarnaast nemen bloemenveilingen en -groothandel ook steeds meer boomkwekerijproducten mee in hun pakket. Voor de toekomst van Boskoop is het daarom van belang dat overheid en bedrijfsleven inclusief de bloemisterijsector werken aan een gemeenschappelijke visie op de ontwikkeling van het boomkwekerijcomplex. Tot die conclusie komt het LEI in een onderzoek naar de relaties tussen het boomteeltcomplex in Boskoop en andere sierteeltsectoren in de Randstad. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

De regio Boskoop leverde in 1998 met 100 miljoen euro ongeveer een vijfde van de toegevoegde waarde van de Nederlandse boomteelt. Het aandeel van Boskoop in de export van boomkwekerijproducten beweegt zich de laatste jaren rond 35%. Nieuwe ontwikkelingen zetten de internationale betekenis van het Boskoopse boomteeltcomplex onder druk. De markt wordt doorzichtiger en meer vraaggericht, waarbij veilingen, tuincentra en bouwmarkten een belangrijke rol spelen. In plaats van de traditionele Boskoopse handelskwekerij komen grote sterk gespecialiseerde bedrijven op, met een accent op pot- en containerteelt, die hun product zelf op de markt brengen. Zij zijn minder plaatsgebonden. Toch bezit het complex Boskoop een aantal eigenschappen die het ook in de toekomst sterk kunnen houden. Door de aanwezigheid van een groot sortiment boomteeltproducten, de beschikbaarheid van veel kennis en vakmanschap en de ligging dichtbij het centrum van de Nederlandse sierteelt heeft Boskoop een belangrijke meerwaarde binnen het sierteeltcomplex. Om deze positie te behouden is het noodzakelijk dat de bedrijven in het gebied zich blijven ontwikkelen en vernieuwen.

Op het gebied van de afzet bestaat enige wisselwerking tussen Boskoop en de Bollenstreek. De bollengroothandel en de in- en verkoopbureaus breiden hun activiteiten uit naar een beperkt aantal boomteeltproducten, met name vaste planten. Een veel sterkere samenhang ontwikkelt zich daarnaast tussen Boskoop en het bloemisterijcomplex in de Randstad, met de bloemenveilingen in een centrale rol. Naar verwachting zal deze relatie in de toekomst nog sterker worden, gestimuleerd door de groeiende vraag naar visueel aantrekkelijke planten. Deze toenemende integratie van de boomkwekerij in het bloemisterijcomplex maakt het belangrijk om instanties als de bloemenveilingen actief te betrekken bij een visie op de ontwikkeling van Boskoop.

---

Boskoop en Bollenstreek; Hoe innig is de samenwerking?. Bekijk het rapport: 4.02.06.