Ingezonden persbericht


eBay.nl veilt Nachtwacht op ceramische tegels

Opbrengst naar Stop Aids Now!

Amsterdam, 21 augustus 2002 - Op de online handelsplaats eBay (www.ebay.nl) wordt vanaf vrijdag aanstaande een unieke reproductie, op ceramische tegels, van de Nachtwacht van Rembrandt geveild. De opbrengst gaat naar Stop Aids Now!, waarin de Nederlandse organisaties Aids Fonds, Hivos, ICCO, Memisa en Novib samenwerken om aids in de wereld een halt toe te roepen.

Huiskamer
Het Amsterdamse Rijksmuseum heeft voor de eerste maal in de geschiedenis toestemming gegeven voor de reproductie op ceramische tegels van het topstuk uit de collectie. Omdat deze Nachtwacht ook in een huiskamer of kantoorlobby moet passen, zijn de afmetingen de helft van het origineel; oftewel 1.80 meter bij 2.25 meter. Naast het Rijksmuseum heeft ook Museum Boijmans van Beuningen uit Rotterdam en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een topstuk voor reproductie ter beschikking gesteld.

Nieuwe techniek
Met de veiling op eBay.nl vestigt de onderneming Burex Europe de aandacht op 'art on tiles', een nieuwe methode waarbij kunstwerken met een speciale techniek, in full colour, op ceramische tegels worden gedrukt. Het unieke aan deze techniek is dat afbeeldingen tot een oneindig groot formaat zijn samen te stellen, in een perfecte beeldkwaliteit zonder pixels of rasters.

Wereldwijde veiling
Aan deze unieke veiling wordt niet alleen door de Nederlandse site van eBay aandacht besteed, maar ook door diverse buitenlandse eBay-sites, waaronder de Amerikaanse, Australische, Italiaanse, Franse en Spaanse. De verwachting is dan ook dat mensen wereldwijd op de Nachtwacht zullen bieden. Volgens Burex is er vooral vanuit Japan al veel interesse getoond. Op eBay.nl is vanaf aanstaande vrijdag een speciaal voor deze veiling ontworpen pagina te vinden, die via de homepage (www.eBay.nl) toegankelijk is.

Over eBay®
Met bijna 50 miljoen ingeschreven leden is eBay wereldleider in on-line handel. eBay stelt de community van gebruikers, zowel particulieren als professionelen, in staat om praktisch alles te verhandelen. In de eerste helft van 2002 werd door de eBay-community wereldwijd voor meer dan 6.5 miljard dollar aan objecten gekocht en verkocht. eBay is een van de weinige e-commerce bedrijven dat winstgevend is en het bedrijf staat bekend om haar gezonde businessmodel waarbij leden onder andere een bijdrage betalen als een transactie geslaagd is. eBay Nederland is gevestigd in Amsterdam en telt momenteel 17 medewerkers. Kijk voor meer informatie op: www.ebay.nl.