Leger des Heils

Tsjechië Het Leger des Heils en de overstromingen


- Augustus 21, 2002 - 1:13 PM

Het Leger des Heils in Tsjechië is direct vanaf het begin van de recente overstromingen betrokken bij het verlenen van hulp en assistentie. Het hostel voor daklozen in Praag stelde haar dagcentrum open voor het publiek, zodat de mensen die door de overstromingen getroffen waren daar binnen konden komen voor maaltijden en om de nacht door te brengen. Maar op dinsdagmorgen 13 augustus moest ook het hostel geëvacueerd worden omdat dat deel van de stad, Holesovice, ook overstroomd werd.

De cliënten en personeelsleden gingen naar een evacuatiecentrum in een nabij gelegen hogeschool. Het verstrekken van maaltijden ging natuurlijk gewoon door. Op maandag 19 augustus begonnen de majoors Neil en Cheryl Davies, directeur van het hostel, met het schoonmaken van het gebouw met de hulp van personeelsleden en enkele cliënten. Door hun harde werk, konden de cliënten om vijf uur s middags nog naar het hostel terugkeren. Het Internationale Hoofdkwartier van het Leger des Heils heeft financiële ondersteuning gegeven om zeker te stellen dat het hostel zo spoedig mogelijk weer open en in bedrijf kon zijn. Ons korps en wijkgebouw in Lidicka Straat is met slechts tien centimeter ontsnapt aan de overstroming. Maar het gebied was wel voor enkele dagen afgesloten. Wij konden het centrum dus niet gebruiken om mensen in nood van dienst te zijn. Inmiddels is het gebouw weer open. De maaltijdprogrammas gaan weer door en een gedeelte van het gebouw zal worden gebruikt om goederen op te slaan die door het publiek aan de Armada spasy (Leger des Heils in Tjechië) zijn aangeboden. Het korps in Brno heeft via haar contacten met de lokale pers het publiek verzocht om goederen zoals flessen water, schoonmaak materiaal etc. Vanuit het distributiecentrum in Brno, gecoördineerd door kadet Mirek Coufal en korpssecretaris Jarmila Jersakova worden goederen getransporteerd naar gebieden in het zuiden van Tsjechië, Zuid Bohemen, waar de Armada spasy mensen helpt in de steden en dorpen die door de overstromingen ernstig zijn beschadigd. In Zuid Behemen zijn hulpteams aan het werk in steden en dorpen als Blatna, Chorovice en Metly. Dit laatste dorp werd compleet weggevaagd toen de dam in het nabij gelegen meer bezweek. Nog meer verzoeken om hulp komen van andere plaatsen in het gebied waar kapitein Henk van Hattem de hulpverlening coördineert. In Blatna heeft de Armada spasy een distributiecentrum.

In Vodnany werkt de Armada spasy samen met de Adventisten Ontwikkelings en Hulpverlenings Agentschap (ADRA), teneinde hun hulpteams te ondersteunen met de noodzakelijke uitrusting en goederen zoals pompen, drogers, draagbare bedden, dekens en schoonmaakmateriaal. Kapitein Premek Kramerius houdt hier namens de Armada spasy toezicht op.

Ons hostel in Karlovy Vary (kapitein John en majoor Marjory Parrott) heeft 40 warme maaltijden verstrekt toen we op zondag 18 augustus ontdekten dat mensen in Chorovice (250 inwoners) dagenlang geen warme maaltijd hadden gehad. Het dorp was van gas en elektriciteit afgesneden. Diezelfde dag hebben we een regeling getroffen met het crisiscentrum in het nabij gelegen Blatna om maaltijden te bereiden voor Chorovice, die dan door het Leger worden betaald en vervoerd. Nieuwe verzoeken komen nog steeds binnen op het Nationaal Hoofdkwartier in Praag. Het laatste kwam van Revnice, langs de Berounka rivier gelegen, vlakbij het beroemde kasteel Karlstejn. Majoor Mike Olsen, coördinator van de Internationale Leger des Heils Hulpverlening, kwam afgelopen week over voor advies en assistentie. Ook de Chef Secretaris van het Nederlandse territorie van het Leger des Heils en zijn vrouw, de kolonels Wim en Netty van der Harst, bezochten verschillende plaatsen waar het Leger actief bezig is. Envoys Premek en Marta Kopeckovi, nationale coördinators van de Legerhostels in Tsjechië hebben de algehele coördinatie overgenomen van de nationale leiders, majoors Theo en Tineke Wolterink. De majoors hebben nu hun handen vrij voor contacten met de pers en om de hulpverleningsteams van het Leger te bezoeken en aan te moedigen. Het motto van de Armada spasy is mensen helpen mensen in Jezus naam. En dat is precies wat op dit moment gebeurt. Praktische hulp verlenen aan de slachtoffers, maar ook meer en meer emotionele en geestelijke ondersteuning bieden.

Bidt voor de slachtoffers en bidt voor de leden van de hulpverleningteams van het Leger. Dit is een grote operatie voor een jonge Armada spasy die haar werkzaamheden in Tsjechië pas twaalf jaar geleden opnieuw begon.

Majoor Theo Wolterink
Leider van de Armada spasy