Gemeente Ede

nummer 192 / Ede, 20 augustus 2002

Aanpassing maatregelen bij overtredingen door coffeeshops Ede wijzigt handhavingschema voor drugsverkoop

De burgemeester van Ede heeft de handhaving van drugsverkoop vanuit openbare inrichtingen gewijzigd. Wanneer de politie overtredingen constateert, kan de exploitant van een coffeeshop er voortaan op rekenen dat een gewijzigd stappenplan de basis is voor een bestuurlijk optreden.

Ede kende al een stappenplan dat de sancties aangaf die de exploitant kon verwachten bij overtredingen van de regels. Het college van burgemeester en wethouders heeft op voorstel van de burgemeester ingestemd met een aanscherping van het handhavingschema van overtredingen door coffeeshops. Zo wordt voortaan een onderscheid gemaakt tussen overtredingen van vergunningvoorschriften die aan de Opiumwet zijn ontleend en vergunningvoorschriften op basis van het gemeentelijke (soft)drugsbeleid in Ede. Ook wanneer de exploitant in strijd handelt met de voorschriften die aan de
horeca-exploitatievergunning verbonden zijn, geldt het stappenplan.

Stappenplan
Het gewijzigde handhavingtraject bevat net als voorheen een zogenaamde glijdende schaal. Die wordt gebruikt om de zwaarte van de maatregel na een overtreding te bepalen. De exploitant ontvangt na constatering van de eerste overtreding een schriftelijke waarschuwing. Dit is de eerste stap van het handhavingschema.
Tegelijkertijd krijgt hij de aanzegging dat bij een volgende overtreding binnen vijf jaar de horeca-exploitatievergunning gedurende maximaal twee weken wordt ingetrokken of dat de inrichting maximaal twee weken dicht moet (bestuursdwang) op grond van artikel 138B van de Opiumwet. Dat is stap 2. Tot op heden duurde deze periode tussen twee overtredingen twee jaar; dit is nu vijf jaar geworden. Als zich binnen vijf jaar na de eerste overtreding een derde overtreding voordoet, volgt een intrekking van de vergunning danwel een sluiting gedurende maximaal drie maanden (stap 3). Na een vierde overtreding binnen vijf jaar na de waarschuwing wordt de vergunning voor onbepaalde tijd ingetrokken of wordt een sluiting van de inrichting voor onbepaalde tijd opgelegd (stap 4). Nieuw in het handhavingschema is de toevoeging van de term "maximaal" in de stappen 2 en 3. Dit geeft aan dat de burgemeester na een belangenafweging een kortere sluiting kan opleggen dan volgens het stappenplan is aangegeven.

De veranderingen zijn mede een gevolg van een rechterlijke uitspraak over een aangekondigde tijdelijke sluiting van een coffeeshop in Ede eerder dit jaar. De rechter gaf daar toen geen toestemming voor maar adviseerde de gemeente meer verband te leggen tussen de overtreding en de zwaarte van de sanctie.

---