Gemeente Ede

nummer 194 / Ede, 20 augustus 2002

Gemeente Ede geeft opdracht aan Gelders Centrum voor Verslavingszorg: Onderzoek naar voorkomen van gokverslaving

Burgemeester en wethouders van Ede hebben ingestemd met een onderzoeksplan van De Grift, het Gelders Centrum voor Verslavingszorg. Deze instelling wil uitzoeken welke doelgroepen in de komende jaren benaderd moeten worden om gokverslaving te voorkomen.

De Grift gaat binnen de horecagelegenheden, waar bijvoorbeeld via speelautomaten gegokt kan worden, inventariseren welke personen gevoelig zijn voor gokverslaving. Het Centrum verzamelt gegevens over onder andere de plaatsen in de gemeente Ede waar gegokt wordt, de leeftijd van de mensen, het geslacht, de nationaliteit, het werk en opleidingsniveau, de mate van het gokken en de last die men daarvan ondervindt.

Veldwerkers van De Grift benaderen horecabezoekers persoonlijk met de vraag of zij willen meedoen aan het invullen van vragenlijsten en interviews. Ook de horeca-ondernemer zelf wordt benaderd als het onderzoek zich richt op bezoekers van dat horecabedrijf.

Het onderzoek wordt dit najaar uitgevoerd. Het is een van de activiteiten die tot het afgesloten convenant Speelautomaten behoren. De Grift en de gemeente Ede willen de resultaten gebruiken voor een meerjaren activiteitenplan, dat gokverslaving binnen bepaalde groepen wil voorkomen of verminderen.

---