Heliview Marketingservices


heliview
Business-to-business marktonderzoek & marketingadvies

A NEED TO KNOW
COMPANY(TM)

Investeringsplannen interne transportmiddelen nemen toe ondanks stagnerende economie

Ondanks de stagnerende economie zijn veel bedrijven van plan te gaan investeren in interne transportmiddelen. Onder invloed van de economische situatie is de afschrijvingstermijn van deze transportmiddelen echter wel toegenomen. Dit blijkt uit het onderzoek Interne Transportmiddelen 2002 van Heliview Marketingservice bv.

Magazijn
Bij de bedrijven die beschikken over een overdekt magazijn is de gemiddelde omvang van het magazijn 4.560 vierkante meter. Ongeveer een kwart van de bedrijfsvestigingen heeft, eventueel naast een overdekt magazijn, een niet-overdekte opslagruimte

Vorkheftrucks
Zon 85% van alle vestigingen heeft momenteel een of meer vorkheftrucks, een aanzienlijke toename sinds 1999. Toen had nog circa 72% van de vestigingen de beschikking over een vorkheftruck. Bij ongeveer 73% van de vestigingen gaat het om een elektro-heftruck, bij circa 23% om een diesel- en bij circa 22% om een LPG-vorkheftruck. Momenteel zijn er ongeveer 55.000 vorkheftrucks in gebruik tegen 41.000 in 1999. Het merk Toyota is het meest in gebruik bij bedrijven gevolgd door Still, Hyster, Linde, Jungheinrich, Komatsu, Yale en Clark.
De vorkheftruck is gemiddeld zon 6,4 jaar oud en wordt in gemiddeld 8,2 jaar afgeschreven. In 1999 bedroeg de afschrijvingstermijn nog 7,4 jaar.
Het aantal vorkheftrucks dat aangeschaft werd is de afgelopen 2 jaar aanzienlijk toegenomen. Er zijn in die periode namelijk zo'n 17.361 vorkheftrucks aangeschaft, bijna 9.000 per jaar. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in de periode 1997-1999 toen er bijna 7.000 per jaar werden aangeschaft.
Zon 26% van de vestigingen met een magazijn of onoverdekte opslagruimte verwacht te gaan investeren in nieuwe vorkheftrucks en dan voornamelijk in elektro-vorkheftrucks.

Elektro-pallettrucks
Het aantal vestigingen met een of meer elektro-pallettrucks heeft zich sinds 1999 gestabiliseerd. Ongeveer 44% (1999: 43%) van de vestigingen beschikt momenteel over een of meer elektro-pallettrucks. Het aantal elektro-pallettrucks is sinds de periode maart 1997-1999 duidelijk toegenomen. Met name de meelopende pallettrucks doen het steeds beter. In de afgelopen 2 jaar zijn er een kleine 7.900 elektro-pallettrucks aangeschaft. Zo' n 28% van de bedrijven met elektro-pallettrucks hebben een BT in hun bezit en zon 20% Jungheinrich, gevolgd door Still en Atlet volgen op een respectabele afstand.
De komende 2 jaar zal 28%van de vestigingen met een magazijn of onoverdekte opslagruimte investeren in elektro-pallettrucks. Dat is een stijging van 18% ten opzichte van het aantal bedrijven dat 3 jaar geleden plannen had.

Elektro-stapelaars
De komende 2 jaar zal ongeveer 8% van de vestigingen met een magazijn of onoverdekte opslagruimte investeren in elektro-stapelaars. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 1999. Elektro-stapelaars die het vaakst worden gebruikt zijn: Jungheinrich (28%), gevolgd door Crown en Still.

Reach-trucks
Zon 20% van de vestigingen met een magazijn of onoverdekte opslagruimte bezit een of meer reach-trucks.
Daarbij komt het merk Jungheinrich het sterkste naar voren gevolgd door Still, BT, Atlet en Linde.
Verwacht wordt dat in de komende 2 jaar 6% van de vestigingen met een magazijn of onoverdekte opslagruimte gaat investeren in reach-trucks. De vestigingen denken hierbij vooral aan een reach-truck van het merk Jungheinrich.

Keuzeproces
Bij 54 procent van de vestigingen is het uiteindelijk de (adjunct-)directeur die beslist over de keuze van het merk intern transportmaterieel. Bij de eerste oriëntatie op merken of leveranciers gebruikt men vooral ontvangen mailings (29%) als bron van informatie. Op afstand volgen een bezoek aan de leverancier (27%), het Internet (20%) en het afgaan op eigen ervaringen (18%).

Over Heliview

Heliview Marketingservice bv is een full-service marketingorganisatie, gespecialiseerd in de business-to-business-markt op het gebied van o.a. HRM, ICT, financiële dienstverlening en kantoorbenodigdheden.

Voor meer informatie over dit persbericht, Heliview onze producten kunt u contact opnemen met dhr. Thanassis Vassiliadis, tel.: 076-548 40 00. Ons e-mailadres is: info@heliview.nl