Gemeente Breda

21-08-2002

Breda wil e 649.000,- besteden aan GGD West-Brabant en Ambulancedienst

Burgemeester en wethouders van Breda stellen de gemeenteraad voor e 649.000,- te besteden aan de in financiële problemen geraakte GGD West-Brabant en de Ambulancedienst. Dat komt neer op e 4,- per inwoner. Voorwaarde is wel dat ook de andere 17 Westbrabantse gemeenten bereid zijn dit bedrag per inwoner te betalen. De tekorten tot en met 2001 zijn dan gedekt en er is een voorschot voor te verwachten tekorten in 2002. Hierdoor kunnen de GGD in West-Brabant en de Ambulancedienst, beide vallend onder de Gemeenschappelijke Regeling Openbare Gezondheidszorg West-Brabant (GR OGZ), hun werk voortzetten.

De financiële problemen van de GGD en de Ambulancedienst worden onder andere veroorzaakt door onvoorziene gebeurtenissen als grootschalige infectieziektecampagnes tegen meningokokken en TBC. Er zijn echter ook structurele oorzaken. Budgetproblemen in de bedrijfsvoering en minder vraag naar andere taken van de GGD (advisering over de Wet Voorziening Gehandicapten, reizigersvaccinatie en Sociale Medische Advisering) zijn daar voorbeelden van. De Ambulancedienst lijdt vooral aan de financiële gevolgen van paraatheidskosten en forse voorfinanciering.

Inmiddels is een extern onderzoek gestart . Dit moet onder meer leiden tot een meerjarenbegroting 2003-2006 waaruit blijkt welke structurele extra bijdrage nodig is. De resultaten van het onderzoek worden eind oktober verwacht.

De tekorten van de GGD werden begin dit jaar bekend. Gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het oplossen van de financiële problemen. Naast de GGD West-Brabant en de Ambulancedienst vallen verder onder de GR OGZ het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR).

Breda, 21 augustus 2002