Gemeente Delfzijl

INFORMATIE

20 augustus 2002

Gemeente int verhaalsbijdrage middels acceptgirokaart

Met ingang van 1 januari 2003 stuurt de afdeling sociale zaken van de gemeente Delfzijl een acceptgirokaart aan mensen die een onderhoudsbijdrage moeten betalen. Tot nu toe stuurde de gemeente aan onderhoudsplichtigen een beschikking. Hiermee lag het verdere initiatief bij de onderhoudsplichtige.

Het eerste halfjaar ontvangen alleen de nieuwe onderhoudsplichtigen een dergelijke acceptgirokaart. Daarna is het voor alle onderhoudsplichtigen mogelijk op deze manier te betalen. Uiteraard kunnen onderhoudsplichtigen met de gemeente individuele afspraken maken over betaling. De gemeente hoopt met de invoering van de acceptgirokaart dat mensen sneller reageren en eerder tot overleg komen met de gemeente. De verwachting is dat het aantal gevallen dat een deurwaarder of rechter er aan te pas moet komen afneemt.

Er is sprake van een onderhoudsbijdrage wanneer de ex-partner zich meldt bij de sociale dienst voor een uitkering (Algemene Bijstandswet) en deze is toegewezen. De onderhoudsplichtige moet dan naar rato van zijn draagkracht een bijdrage aan de gemeente betalen. Dit onder aftrek van de door de rechtbank vastgestelde alimentatie. Naast de kosten van bijstand betaalt de onderhoudsplichtige ook mee in de kosten van eventuele kinderen, welke tot de huishouding van de bijstandgerechtigde behoren.