Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Uitstel strategienota infectieziekten

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

POG/ZP 2.289.384

21 augustus 2002

Op 30 november 2001 (kenmerk GZB/GZ 2.232.239) heb ik u laten weten de oplevering van een strategienota infectieziekten uit te willen stellen tot de zomer van dit jaar. Voor een nadere toelichting verwijs ik naar mijn brief van 22 januari 2002 (kenmerk DBO-CB-U-2247778).

De afgelopen maanden is het aantal werkzaamheden op het beleidsterrein infectieziekten door onvoorziene omstandigheden verder toegenomen. Zoals ik u al eerder heb meegedeeld, is er extra capaciteit ingezet op het gebied van bioterrorisme. In het najaar is veel tijd besteed aan het afhandelen van poederbrieven die mogelijk besmet waren met antrax. Momenteel spitsen activiteiten zich toe op de voorbereiding op een pokkenepidemie, ondermeer door te zorgen voor productie van pokkenvaccins, het snel kunnen identificeren van ziektegevallen, omgaan met grote groepen patiënten, geneesmiddelenvoorziening, regionale samenwerking tussen verschillende betrokken partijen en het vastleggen van alle afspraken en logistieke processen in een draaiboek. Ook is de internationale afstemming en samenwerking op dit terrein fors toegenomen.
Voorts hebben zich in diverse regios uitbraken van meningokokkenziekte voor gedaan en heb ik overeenkomstig het advies van de Gezondheidsraad een landelijke vaccinatiecampagne tegen meningokokken C in gang gezet. Inmiddels wordt deze uitgevoerd door de GGD-en. De meeste kinderen van 14 maanden tot en met 5 jaar en van 15 tot en met 18 jaar hebben al een oproep ontvangen voor vaccinatie vóór de zomervakantie. Vanaf september worden de kinderen in de tussenliggende leeftijd opgeroepen. Tenslotte heb ik door een toename van HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen meer aandacht dan verwacht aan dit onderwerp moeten besteden.

Door bovengenoemde ontwikkelingen is het alsnog niet mogelijk geweest hogere prioriteit te geven aan de strategienota infectieziekten. Omdat het aantal medewerkers op dit beleidsterrein recent is uitgebreid, ga ik ervan uit u voor het eind van het jaar een nota toe te kunnen sturen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. Eduard J. Bomhoff