Dienst Binnenstad Amsterdam


gierzwaluw

Extra subsidie voor gierzwaluw

Het Dagelijks Bestuur is op 20 augustus jl. op voordracht van wethouder Els Iping akkoord gegaan met het verbreden van subsidie-mogelijkheden ten behoeve van het aanbrengen van nestkasten voor de gierzwaluw.

De gierzwaluw is voor nestgelegenheid aangewezen op bebouwing en heeft de laatste jaren zwaar te lijden gehad van stadsvernieuwing. Om de teruggang van het aantal gierzwaluwen te stoppen en om de populatie te laten groeien is het van belang een impuls te geven aan de aanleg van nestkasten. Besloten is om niet alleen meer de nestkasten, -stenen en dakpannen te subsidiëren, maar ook het ophangen van de kasten en het lokken van de gierzwaluw te subsidiëren.

Vaak is het te gevaarlijk een dergelijke nestkast met een ladder op te hangen. Nu is er de mogelijkheid één maal per jaar een hoogwerker in te huren die dan verschillende kasten kan aanbrengen. Hiervoor is
1.200 per jaar uitgetrokken.

Ook komt er apparatuur ter beschikking, waardoor er een bandje met lokroep kan worden afgespeeld. Dit gebeurt overdag van 10.00 tot 13.00 uur, vanaf eind april tot het moment dat het nest door de gierzwaluw gevonden is (ca. twee weken). Hiervoor is 1.000 per jaar beschikbaar.

Voor meer informatie kunnen bewoners terecht bij de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam, telefoon (020) 6164759 of (020) 4275591. Het feit dat dit een zeer enthousiaste groep vrijwilligers is, die zich bezighoudt met dit maatschappelijk zinvolle onderwerp, is een belangrijke overweging deze werkgroep te steunen.

Publicatiedatum: 21 augustus 2002

Overig nieuws