Provincie Gelderland

MTC-boek beslist niet dicht

Raad van State vernietigt goedkeuringsbesluit GS aanleg MTC; plek niet ter discussie

De Raad van State heeft vandaag, 21 augustus 2002, uitspraak gedaan in het kader van de ingediende beroepen tegen de goedkeuring van het Regionaal Structuurplan (RSP) Knooppunt Arnhem-Nijmegen 1995-2015, waarin de ontwikkeling van het Multimodaal Transportcentrum (MTC) is opgenomen. De bezwaren van de gemeente Overbetuwe en de Gelderse Milieufederatie tegen de goedkeuring van het RSP zijn gedeeltelijk gegrond verklaard en daarmee is het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland vernietigd. De plek waar het MTC zou moeten komen staat niet ter discussie.

Namens het Bestuursplatform, waarin de gemeenten Nijmegen, Overbetuwe en Arnhem, Knooppunt Arnhem-Nijmegen en de provincie Gelderland zijn vertegenwoordigd, sprak Gelders gedeputeerde Henk Aalderink in eerste instantie zijn teleurstelling uit over de uitspraak. De concrete beleidsbeslissing over het MTC is echter overeind gebleven. Dat betekent dat het MTC als bestemming wel door de Raad van State is geaccepteerd. Dat is voor het Bestuursplatform een positief punt.

De betrokken overheden gaan zich de komende weken buigen over de door de RvS gestelde vragen die vooral betrekking hebben over de invulling van het terrein (omvang en behoefteraming), en de effecten op het gebied van veiligheid en natuur. Dit zijn onderwerpen die eigenlijk op het niveau van een bestemmingsplan geregeld moeten worden. De RvS stelt echter dat vanwege de rechtsbescherming van de burgers bij een project van een dergelijke omvang als het MTC, deze zaken in het RSP moeten worden opgenomen. Dit is voor het Bestuursplatform een verrassende ontwikkeling, zegt Aalderink. Vandaar ook dat de verschillende colleges zich de komende tijd eerste gaan buigen over de vraag hoe hiermee moet worden omgegaan.

Over drie weken komt het Bestuursplatform weer bijeen om, na interne consultatie, haar definitieve standpunt te bepalen over de aanpak. De binnenkort te starten Nut en Noodzaak discussie zal zeker kunnen bijdragen aan de gevraagde helderheid rondom het MTC. Van belang is, beklemtoonde Aalderink, dat er een goede maatschappelijke afweging wordt gemaakt voor de economische en ecologische ontwikkeling van het gebied waarbij er zorgvuldig wordt omgegaan met de ruimte.

Lees de volledige uitspraak van de Raad van State

Meer informatie:
Bij de afdeling Communicatie, Johan Visser, tel: 026 - 359 90 22 of de voorzitter van het Bestuursplatform, gedeputeerde Henk Aalderink, tel: 026 - 359 94 23.