Vereniging FME-CWM

Project kennisoverdracht verbindingstechnieken dun plaatmateriaal



Zoetermeer, 21 augustus 2002

Recent startten de Vereniging FME-CWM, het Netherlands Institute for Metals Research (NIMR), TNO Industrie, de Federatie Dunne Plaat (FDP), het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en Syntens met een project voor kennisoverdracht en voorlichting over verbindingstechnieken van 0,3 3 mm dun plaatmateriaal (staal, roestvast staal en aluminium). Het project is gericht op het opstellen van richtlijnen voor de keuze, toepassingskenmerken, functionele eigenschappen en kostenaspecten van verbindingstechnieken (lassen, mechanisch verbinden, lijmen en solderen).

Specifiek voor MKB
Het project wil vooral metaalverwerkende bedrijven in het midden- en kleinbedrijf betere gereedschappen aanreiken voor een gefundeerde keuze van de optimale verbindings-techniek in de eigen productie. Een juiste selectie en toepassing van de verbindingstechniek is immers een belangrijke schakel in het productieproces.
MKB-bedrijven kunnen daarbij kiezen uit een veelvoud aan mogelijke verbindingstechnieken, waarbij zij rekening moeten houden met eisen ten aanzien van kwaliteit, functionele eigenschappen, kosten, arbeidsomstandigheden en milieu.

Voor veel MKB-bedrijven blijkt dat een lastige keuze, waarbij zij ook nog eens geconfronteerd worden met nieuwe ontwikkelingen en eisen, zoals: nieuwe materialen (hoge sterkte staalsoorten), lichtgewicht materialen (laminaten), nieuwe functie-eisen (milieu, design for recycling) en nieuwe technieken (laserlassen, solderen, mechanische verbindingstechnieken, lijmen) en strengere regelgeving ten aanzien van de arbeidsomstandigheden.

Activiteiten
In dit project wordt een keuzematrixtabel samengesteld met als uitgangspunt de materialen, constructiedetails, kwaliteitseisen en kosten van de verschillende verbindingstechnieken. Tevens wordt van deze technieken een korte omschrijving gegeven met enkele referenties.

Verder wordt een informatieve website ingericht, die onder meer links geeft naar expertisecentra. Die is voor iedereen toegankelijk, hoewel niet alle informatie gratis beschikbaar zal zijn. De projectdeelnemers krijgen wel zonder kosten toegang tot alle informatie op de website. Tot slot worden landelijk en regionaal voorlichtingsbijeenkomsten en workshops georganiseerd.