PvdA Europees parlement


Diamantenhandel


1 september 2002
Max van den Berg, 22 augustus 2002

Na de aanpak van handel in bloeddiamanten, moet de Europese Unie ook de overige illegale handel in grondstoffen aanpakken. "Met de certificeringseis van de EU voor te importeren diamanten is eindelijk zicht op drooglegging van de belangrijkste financieringsbron voor rebellenbewegingen in Afrika. Dit is een groot succes voor de op conflictpreventie gerichte aanpak van de EU, voor alle actievoerende NGOs, verenigd in de Fatal Transactionscampagne, en voor het op dit punt zeer actieve Europees Parlement", zegt Max van den Berg, lid van het Europees Parlement voor de PvdA.

Als het certificeringssysteem sluitend is, zou geen bloeddiamant Europa meer in kunnen. Deze bloed- of conflictdiamanten betreffen ongeveer 4% van de totale wereldhandel in ruwe diamanten. De certificeringseis is onderdeel van een wereldwijd systeem van afspraken (het Kimberley-proces), waaraan zelfs de Verenigde Staten meedoen, nu blijkt dat mogelijk het Al Qaida-netwerk geld heeft witgewassen via diamanten. Het feitelijk succes staat of valt met de betrouwbaarheid van de certificering, de controle en het wereldwijd transparant documenteren. "De EU moet via gerichte hulp aan de betrokken regeringen (Angola, Sierra Leone en de Democratische Republiek Congo) en aan het internationaal documentatiesysteem helpen het systeem waterdicht te maken. Jaarlijkse verslaggeving aan het EP is nodig," aldus Van den Berg. De Europarlementariër heeft samen met NGOs als Global Witness en het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika meerdere conferenties georganiseerd over de voortgang in het Kimberley-proces.

Van den Berg: "Binnen Europa zullen vooral Antwerpen en Londen de feitelijke controlepunten voor invoer in Europa moeten blijven, vanwege hun expertise. De Europese Commissie zal met België en Groot-Brittannië concrete afspraken moeten maken. Mocht Nederland daar geen gebruik van willen maken, dan zal ze haar eigen kennis en capaciteit bij de belastingdienst en douane drastisch moeten verbeteren. Gezien de beperkte omvang van de Nederlandse handel is wellicht een praktische 'deal' met Antwerpen en Londen efficiënter. De Europese Unie zou nu moeten bezien of wereldwijde afspraken op overige illegale financieringsbronnen van conflicten, zoals houtkap, coltan- en oliewinning, haalbaar zijn".

Contactpersoon: Annelies Pilon, tel: +32 2 284 7669 of +32 479 750 001

Commissaris de Palacio onder vuur in Europees Parlement (20 maart 2002) >>
"Weigerachtige Europese christen-democraten onbegrijpelijk" (08 maart 2002) >>