Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Uit Nieuwsflits Trimbos Instituut
8|02 Nummer 8, 22 augustus 2002

Indicatiestelling in de forensische psychiatrie

Aansluitend op de ontwikkeling van indicatiestelling in de GGZ in het algemeen, is er in de afgelopen jaren vanuit het Trimbos-instituut aandacht geweest voor indicatiestelling in de forensische psychiatrie. Door de complexiteit van de forensische psychiatrie, waarbij naast psychiatrische problematiek ook juridische en veiligheidsaspecten een rol spelen, is een aparte procedure voor indicatiestelling gewenst. Het IOG (Indicatie Overleg Geestelijke gezondheidszorg) heeft in aanvulling op de Modelprocedure voor indicatiestelling in de ggz een protocol Indicatiestelling in de forensische zorg geschreven. Daarnaast is er een instrument Medisch noodzakelijke zorg ontwikkeld om het probleem van de doorstroming van psychiatrische patiënten vanuit penitentiaire inrichtingen aan te pakken. Zowel het protocol als het instrument moesten in de praktijk worden getoetst. Verder is aandacht gegeven aan de problematiek van plaatsing van patiënten uit de tbs-klinieken naar de reguliere ggz.
Door het Trimbos-instituut is in de periode 1999 tot en met 2001 een project uitgevoerd dat zich met al deze aspecten van indicatiestelling heeft beziggehouden. Het doel was te komen tot een procedure voor indicatiestelling in de forensische psychiatrie. In twee regio's zijn indicatiecommissies geformeerd, die zich vooral in verkennende zin hebben beziggehouden met het protocol en instrumentarium. Het project heeft geleid tot een voorstel voor een `instrument voor indicatiestelling in de forensische psychiatrie'. Daartoe is gebruik gemaakt van het Instrument voor indicatiestelling voor langdurig zorgafhankelijke patiënten, dat door het IOG was ontwikkeld en van het instrument Medisch noodzakelijke zorg. Daarnaast zijn er voorstellen gedaan voor aanpassing van het protocol en voor de eisen die aan een indicatiecommissie moeten worden gesteld. Het project heeft zich tot dat deel van het forensisch domein beperkt waarop problemen waren gesignaleerd.
De modernisering van de AWBZ heeft er recentelijk toe geleid dat het traject voor de indicatiestelling voor langdurig zorgafhankelijke patiënten een geheel andere vorm heeft gekregen, dan ten tijde van dit project werd voorzien. Dit zal ook consequenties hebben voor de indicatiestelling in de forensische psychiatrie. Het ministerie van VWS bereidt daartoe op dit moment vervolgstappen voor.

Eindverslag project `Indicatiestelling in de forensische psychiatrie' door P.J.M. Broers. Uitgegeven door het Trimbos-instituut. Te bestellen via (030) 297 11 80, bestelnummer AU0201, kostprijs ¤ 10.

* Vera van der Velde vvelde@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.