Korps: Friesland, plaats: Friesland 22-08-2002
Politieberichten van 21/8 13.00 uur t/m 22/8 07.00 uur

Koudum: diefstal uit tent
Dinsdag tussen 17.00 en 22.15 uur werden uit een tent, die stond op de camping De Kuilaart, diverse goederen (o.a. zwemband voor achter de speedboot, twee waterski vesten, twee zitkussens en twee jassen) gestolen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De eigenaar, een 33-jarige inwoner van Puttershoek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: geen rijbewijs
Woensdag omstreeks 13.45 uur werd op de Lekkumerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Het bleek dat het rijbewijs van de man was ingevorderd. Ook bleek dat de auto niet was verzekerd. Daar de bestuurder reeds voor de 3e maal een bekeuring kreeg voor het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd, werd nu ook zijn auto in beslag genomen.

Sneek: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.10 uur werd op het Sint Antoniusplein een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man had bij een supermarkt een winkeldiefstal(6 blikjes bier) gepleegd. Toen hij hierbij werd betrapt door het personeel en werd aangehouden, bedreigde hij het personeel. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De blikjes bier bleven in de winkel achter. Een medewerker van de winkel, een 56-jarige inwoner van Makkum, deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Woensdag omstreeks 16.05 uur werd op de Nieuweweg een 20-jarige inwoner van Hellevoetsluis aangehouden ter zake dealen. De verdachte werd op heterdaad betrapt. Hij bleek in het bezit te zijn van 11 bolletjes cocaïne. De cocaïne werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld. Het betrof dezelfde verdachte die de dag daarvoor na een achtervolging zijn bezit in het water gooide. (zie politieberichten van woensdag)

Sneek: mishandeling
Woensdag omstreeks 17.00 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij op de Wijde Noorderhorne. Ter plaatse bleek dat een 40-jarige inwoner van Sneek ruzie had gekregen met zijn ex-vriendin, een 34-jarige inwoonster van Sint Nicolaasga. De oorzaak van de ruzie lag in de relationele sfeer. De verdachte had de vrouw verschillende klappen gegeven en bedreigde haar. De vrouw deed aangifte van mishandeling en bedreiging. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte werd ingesloten.

Heerenveen: aanrijding met lichtgewonde
Woensdag omstreeks 16.15 uur vond op de Van Dekemalaan een aanrijding plaats, waarbij drie autos waren betrokken. De bestuurder van een personenauto, een 33-jarige inwoner van Sint Johannesga, bracht zijn auto tot stilstand. Een achter hem rijdende auto, bestuurd door een 34-jarige inwoonster van Joure, stopte eveneens. Terwijl deze auto stilstond, werd zij van achteren aangereden door een personenauto, die bestuurd werd door een 60-jarige inwoner van Heerenveen, waarna de vrouw uit Joure weer tegen haar voorligger botste. De inwoonster uit Joure klaagde over pijn in haar nek en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Burgum: achtervolging
Dinsdag omstreeks 21.30 uur reed een 19-jarige inwoner van Burgum met zijn auto over de HWK Ridder Huysen van Kattedijkeweg. Terwijl hij daar reed, werd hij gevolgd door een zwarte personenauto. Kennelijk is er onderweg irritatie tussen de bestuurders ontstaan. Op de Steenhuisenlaan reed de 19-jarige bestuurder het erf op van een woning. De zwarte personenauto was hem al die tijd gevolgd. Eén van de inzittenden (zaten 4 mannen in) stapte uit en gaf de inwoner van Burgum een kopstoot en een vuistslag. Daarna is de man weer ingestapt en reed de desbetreffende auto weg. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Damwoude: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 18.05 uur werd een 31-jarige inwoner van Dokkum op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam bij een supermarkt aan de Molenweg twee flessen whisky weg. Toen hij de winkel wilde verlaten zonder te betalen, werd hij door het personeel aangehouden. De sterke drank bleef achter in de winkel. Een medewerker van de winkel, een 32-jarige inwoner van Damwoude, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Nadat proces-verbaal tegen de verdachte was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Reduzum: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 16.35 uur reed een 81-jarige inwoner van Sneek met zijn personenauto over de Overijsselseweg. Gekomen bij de kruising van deze weg met de Tsienzerbuorren wilde hij linksaf slaan. Toen hij de kruising opreed, sloeg de motor af. Een vrachtwagen, die over de Tsienzerbourren reed en werd bestuurd door een 33-jarige inwoner van Winsum, kon de personenauto daarop niet meer ontwijken. De personenauto werd totaal vernield. Een inzittende van de personenauto, een 79-jarige inwoonster van Sneek (vrouw van de bestuurder) werd gewond en zij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdag tussen 01.00 en 05.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Oosterkade. In verband met het warme weer had de bewoner de deur van de galerij niet afgesloten. De echter in slaap gevallen, zonder de deur af te sluiten. Toen hij weer wakker werd bleek dat men bij hem had ingebroken. Uit de woning werden gouden en zilveren sieraden (o.a. een ring, hanger en ketting) weggenomen. De waarde van de ontvreemde sieraden is niet bekend. De 66-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Kornwerderzand: aanrijding
Woensdag omstreeks 17.15 uur reed de bestuurder van een personenauto over de Rijksweg A7. Nabij de sluizen bemerkte de bestuurder, een 39-jarige inwoner van Amsterdam, te laat dat de slagbomen ging dalen. De slagboom kwam op het dak van zijn auto terecht, die daardoor beschadigd werd. De slagboom werd vernield. De bestuurder bleef ongedeerd.

Sumar: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.05 uur werd op de Lansbuorren een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Burgum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 380 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Drachten: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.20 uur werd op de Lauwers een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 48-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 260 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Hurdegaryp: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.40 uur werd op de Stationsweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 56-jarige inwoonster van Roodkerk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 255 ug/l. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Dokkum: inbraak winkel
Afgelopen nacht omstreeks 02.20 uur is ingebroken in een winkel aan de Holwerderweg. Nadat het alarm overging was de politie binnen enkele minuten ter plaatse. De dader was echter al gevlogen. Hij was binnengekomen door een ruit in te gooien met een steen. Uit een kast werden enkele sloffen sigaretten gestolen. De meeste rookwaar bleef echter achter. Hoeveel er precies weg is, is nog niet bekend. De eigenaar, een 41-jarige man uit Dokkum, deed aangifte.

Heerenveen: brand
De brandweer van Heerenveen moest afgelopen nacht omstreeks 02.10 uur uitrukken naar de Weegbree in verband met een brand in een bedrijfsgebouw. Ter plaatse bleek het al flink te branden naast de voordeur. De brandweer had het vuur snel onder controle. De directe oorzaak van de brand is nog niet bekend. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Een getuige, een 48-jarige man uit Heerenveen, had zowel voor als na de brand iemand gezien die zich verdacht gedroeg. Na het ontdekken van de brand had hij de man zelfs vastgepakt, maar daarna weer los gelaten om de brand te melden.
Vandaag wordt de brand verder onderzocht en zal door de technische recherche een onderzoek worden verricht.
Een 77-jarige man uit Heerenveen deed namens het bedrijf, een stichting, aangifte. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.

Franeker: inbreker aangehouden
Afgelopen nacht omstreeks 05.15 uur kon in een boot aan het Noorderbolwerk een inbreker, een 39-jarige man uit Franeker, op heterdaad worden aangehouden. De aandacht van surveillerende politiemensen werd getrokken door gestommel vanuit de boot. Ze zagen dat een man met behulp van het licht van een aansteker de koelkast doorzocht. De man werd herkend als een notoire inbreker die niet in die boot woonde. De verdachte werd aangehouden. Hij zat te eten en bleek inmiddels de nodige etenswaren in zijn zak te hebben. Dezelfde nacht, ongeveer een uur daarvoor, was in een steeg aan de Zilverstraat getracht een deur van een bedrijfspand open te breken. Dit was niet gelukt. Mogelijk komt deze verdachte ook daarvoor in aanmerking. Hij werd door dezelfde politiemensen ook in die omgeving gesignaleerd. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: mishandeling
Woensdag omstreeks 13.50 uur werd een 36-jarige inwoonster van Sneek op de Steenklip mishandeld door een tot op heden onbekend gebleven vrouw. Het slachtoffer zat in een auto, die door haar man werd bestuurd. Bij een wegversmalling werd de doorgang geblokkeerd door een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde en werd bestuurd door een vrouw. Deze vond dat zij voorrang had en wilde dat de man van het slachtoffer achteruit zou rijden. Het slachtoffer is toen uitgestapt en naar de auto toegelopen om het kenteken op te nemen. De bestuurster reed toen met de auto op het slachtoffer in, die door opzij te springen een aanrijding kon voorkomen. Het slachtoffer werd licht geraakt. Vervolgens stapte de bestuurster uit en kreeg het slachtoffer een klap in het gelaat. Daarna is de vrouw weggereden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Gorrdedijk: auto in sloot
Woensdagavond omstreeks 22.50 uur raakte een 41-jarige man uit Gorredijk met zijn personenauto in de sloot naast het Nijlân. De man kwam uit de richting Stationsweg en in de flauwe bocht naar rechts reed hij rechtdoor. Hij botste in de berm tegen een boom en belandde aan de linkerzijde naast de weg in de sloot. De man kwam met de schrik vrij. De auto was flink beschadigd en werd afgesleept.

Molkwerum: groot aantal vernielingen opgelost
De politie heeft een onderzoek naar een reeks vernielingen in Molkwerum afgerond.
In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 augustus zijn op een camping aan t Seleantje ongeveer 25 fietsbanden en enkele autobanden lek gestoken. Ook in het dorp zelf waren diverse banden van zowel auto`s als van aanhangwagens lek gestoken. Getuigen hadden in de loop van die nacht twee jongens gezien die een soort barbecueprikkers bij zich hadden. Enkele mensen herkenden deze jongens. Het waren een 16-jarige jongen uit Koudum en een 16-jarige uit Molkwerum. Zij waren door hun vervelende gedrag opgevallen. Ze prikten ballonnen lek in de kantine van de camping en prikten enkele leeftijdsgenoten in het achterwerk. Vervolgens hadden zij de kantine verlaten.
Beide jongens zijn zowel op hun gedrag als op de verdenking van het leksteken van de banden aangesproken door de campingbeheerder. Beiden ontkenden de vernielingen. Uit politieonderzoek bleek duidelijk dat beide jongens wel degelijk als verdachte konden worden aangemerkt. Beide verdachten zijn verhoord aan het politiebureau. Ze bekenden de feiten te hebben gepleegd. Beiden worden voorgedragen voor Halt, nadat ze de schade hebben vergoed. De aangevers kwamen ondermeer uit Molkwerum, Wadersloh (D), Sloten en Ede. De schade, ongeveer 855 euro, zal door de jongens worden betaald aan de diverse benadeelden. Dankzij goed en oplettend werk van de campingbeheerder en andere getuigen worden opgelost.

Bureau Communicatie: 058 880 8272