Provincie Overijssel

Overijssel verzoekt minister Kamp: "Niet bezuinigen op externe veiligheid"

De provincie Overijssel vreest dat het kabinet in de komende regeerperiode onvoldoende zal investeren in de uitvoering van het externe veiligheidsbeleid. In een brief aan minister H.G.J. Kamp van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu geeft het college van GS van de provincie Overijssel aan zich ernstige zorgen te maken over deze ontwikkeling. Volgens de provincie Overijssel is er juist meer geld nodig voor het externe veiligheidsbeleid.

Overijssel constateert dat het kabinet serieus werk wil maken van het thema veiligheid maar dat het accent daarbij vooral ligt op het bestrijden van de criminaliteit. Een uitstekende ontwikkeling, maar het mag niet zo zijn dat er hierdoor minder geld beschikbaar komt voor de externe veiligheid, zo stellen GS. "Het onderwerp externe veiligheid heeft de afgelopen jaren, onder andere door ingrijpende gebeurtenissen als de vuurwerkramp in Enschede, een nadrukkelijke plaats gekregen op de bestuurlijke agenda. Hierdoor zijn ondermeer acties in gang gezet met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen. De komende jaren is de verdere uitvoering van dit beleid aan de orde. Hierbij zijn zowel de overheid als de marktsector nadrukkelijk betrokken en worden van beide partijen extra inspanningen verwacht", aldus GS in de brief aan de minister van VROM.

De provincie vraagt minister Kamp om zich tijdens de begrotingsbesprekingen in te zetten voor extra middelen voor de externe veiligheid. "Wij vrezen dat de bezuinigingen van de zijde van het rijk een negatieve invloed hebben op de wijze waarop en de intensiteit waarmee door gemeenten en provincies uitvoering kan worden gegeven aan het externe veiligheidsbeleid". De provincie Overijssel wijst de verantwoordelijk bewindspersoon verder op een recent onderzoek van KPMG dat in opdracht van een aantal ministeries is opgesteld. Belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat de overheden op dit moment niet beschikken over voldoende personele kwaliteit, capaciteit en professionaliteit om het in gang gezette veiligheidsbeleid op een goede manier uit te voeren en dat een structurele versterking van het uitvoerings- en handhavingsapparaat noodzakelijk is. Deze conclusie staat volgens Overijssel in schril contrast met de geringe aandacht voor het thema externe veiligheid in het regeerakkoord en de recentelijk door het rijk aangekondigde bezuinigingen. Extra zorg voor Overijssel is dat de ontwikkeling van de digitale risicokaart (die burgers de gelegenheid biedt om zich goed en snel een inzicht te verschaffen in potentiële risico's) door eventuele bezuinigingen onder druk komt te staan.

Bron: Toon Schuiling 038 - 425 17 28 of 06 - 53 37 58 92


© 22-08-2002 Provincie Overijssel