Provincie Zuid-Holland

Persbericht

21-08-2002
Westland ingedeeld tot twee gemeenten

In het Westland blijven na de gemeentelijke herindeling twee gemeenten over. Dat zijn de gemeente Midden-Delfland, bestaande uit Schipluiden en Maasland en de gemeente Westland bestaande uit Monster, Naaldwijk, 's Gravenzande, De Lier en Wateringen.
Het College van Gedeputeerde Staten heeft een daartoe strekkend voorstel op 20 augustus vastgesteld. Het voorstel van Gedeputeerde Staten komt in belangrijke mate overeen met de vrijwillige keuze van de betrokken gemeenten voor bestuurlijke schaalvergroting.

In verband met de voorgenomen herindeling zal de grens tussen Maasland en Maassluis worden gewijzigd waarbij de Dijkpolder ten zuiden van de A20 overgaat naar Maassluis plus een beperkt gebied nabij afslag 7 van de A20.

Het aan de glastuinbouw gebonden, in Maasland gelegen bedrijventerrein Coldenhove, het Transportcentrum Westland, het glastuinbouwgebied in de Oude Campspolder en het Maaslandse glastuinbouwgebied bij De Lier gaan deel uitmaken van de nieuwe gemeente Westland. Het college van Gedeputeerde Staten is van mening dat de Dorppolder en de Groeneveldsche Polder moeten toevallen aan de gemeente Westland. Deze maken nu nog deel uit van het grondgebied van Schipluiden. Recreatiegebied Het Kraaijennest dat nu nog bij De Lier hoort wordt bij de gemeente Midden-Delfland gevoegd.

Het voorstel van Gedeputeerde Staten wordt op 25 september besproken in de Statencommissie West en is geagendeerd voor de vergadering van Provinciale Staten op 16 oktober.