AutoRai

22-8-2002

Kia toont vernieuwde Carens

Het design van de nieuwe Carens past helemaal in de nieuwe stijl van Kia. De dynamisch en sportief ogende midi-MPV herbergt onderhuids de modernste technologie. Hij behoort hiermee tot de meest geavanceerde autos in zijn klasse.

De komst van een krachtige dieselvariant is een welkome aanvulling op het zeer brede gamma van Kia op de Nederlandse markt. De extra rijke standaarduitrusting past bij deze flexibele en praktische gezinsauto. Prijzen zijn nog niet exact bekend, maar de prijslijst begint met een bedrag lager dan 17.000 euro.

Ten opzichte van zijn voorganger is het design van de Carens op talloze punten verbeterd. De nieuwe vormgeving is van de hand van Kias eigen designstudios. Het eigenwijze uiterlijk oogt vernieuwend en zal zeker ook de zakelijke rijder aanspreken. Meest opvallend zijn de compleet nieuw vormgegeven achterzijde en het krachtige nieuwe front.

In de markt waar de Carens zich bevindt, zijn dieselversies zeer populair. Kia ontwikkelde daarom een hypermoderne 2.0-liter common-rail dieselmotor. Deze 112 pk/82,5 kW sterke krachtbron levert hoge prestaties, terwijl het verbruik aantrekkelijk laag blijft. Ook de keuze aan benzineversies is verder uitgebreid. Was er in het vorige model slechts een 110 pk(81 kW) sterke 1.8-liter motor leverbaar, met de komst van de nieuwe Carens is er keuze uit een 105 pk(77 kW) sterke
1.6-liter of een 126 pk(93 kW) sterke 1.8-liter motor. Zowel de dieselversie als de 1.8-liter benzinemotor zijn leverbaar met automatische transmissie.

De veiligheid van de Carens staat op een zeer hoog niveau. Standaard is de auto voorzien van airbags voor bestuurder en passagier en gordelspanners. Op bijna alle uitvoeringen zijn ABS, EBD en zij-airbags standaard. De compacte buitenafmetingen en praktische binnenruimte maken van de nieuwe Carens een ideale gezinsauto. De achterstoelen kunnen worden weggeklapt waardoor er een zeer praktische vlakke laadvloer ontstaat.

De uitrusting van de nieuwe Carens is ronduit luxe te noemen. In de basisuitvoering beschikt de auto al over airconditioning, elektrisch bedienbare ramen voor en achter en elektrisch verstelbare buitenspiegels. Op de meer luxe versies zijn onder meer zaken als Climate Control en een lederen stuurwiel standaard. De meest luxueuze Carens wordt o.a. voorzien van parkeersensoren in de achterbumper, lederen bekleding, regensensor en automatisch dimmende binnenspiegel.

De nieuwe Carens staat vanaf begin september bij de Nederlandse Kia-dealers.

Bijzonder opvallend design
De styling van de nieuwe Carens is bijzonder. Het design van de auto is ten opzichte van zijn voorganger op talloze punten aangepakt. De auto heeft nu een duidelijk gezicht in de nieuwe Kia-stijl.

Aan de voorzijde vallen de grote heldere koplampen met helder glas direct op. Samen met de karaktervolle trapeziumvormige grille krijgt de nieuwe Carens het design dat aansluit bij de vormgeving van andere Europese midi-MPVs. De bumper heeft een forse luchtinlaat met als extra ronde breedstralers. Ten opzichte van het vorige model zijn de wielkasten verbreed en is de velgmaat gegroeid naar 15 inch.

Het grootste verschil tussen de nieuwe en de vorige Carens is het zijaanzicht. Opvallend is de grote glaspartij die, in samenspel met de doorlopende lijnen in de carrosserie, de Carens een dynamisch en open karakter geeft. Dankzij elementen als verchroomde stootlijsten en handgrepen krijgt de nieuwe Kia een extra chique uitstraling. Wat direct opvalt, is de compleet nieuw getekende achterzijde van de Carens. De D-pilaar werd verstevigd en de achterste zijruit groeide om het zicht naar achteren verder te verbeteren en het interieur extra licht te geven. Grote helderrode achterlichten kenmerken de achterzijde.

Detail
Tot in detail is gekeken naar elementen, waaraan kopers van een moderne auto vandaag de dag waarde hechten. Om die reden zijn bijvoorbeeld de raamlijsten van de portieren matzwart, zodat de ruiten van voor naar achteren optisch één geheel vormen. Verder zijn de buitenspiegels in de kleur van de carrosserie meegespoten. En nog zon detail: de uitlaatpijp zit verborgen achter de stoere achterbumper, zodat werkelijk niets het strakke uiterlijk van de Carens verstoort.

Ruim en functioneel interieur
De Kia Carens is voorzien van een interieur dat past bij de dynamische uitstraling van de buitenzijde. Het compleet nieuw ontworpen dashboard ziet er zeer stijlvol uit. Kia verrast de consument met een uniek design.

De kleuren donker- en lichtgrijs van de deurpanelen keren terug in het dashboard. Zachte materialen verhogen het comfort. De centrale middenconsole is bij de EX-versies zilverkleurig. Dit versterkt de moderne uitstraling van het interieur. De meters zijn chroom omrand en makkelijk afleesbaar. De volledig verstelbare bestuurdersstoel beschikt in de EX-versies over een lendesteun en zowel in hoogte als in hoek verstelbare hoofdsteunen.

Flexibel
Sterk punt van de Carens blijft zijn enorme ruimteaanbod. De passagiers op de tweede rij beschikken over maar liefst 995 mm effectieve hoofdruimte en 960 mm effectieve beenruimte. Daarmee laat de Carens de concurrentie ver achter zich. Flexibiliteit was een van de uitgangspunten toen de nieuwe Carens werd getekend. De achterbank is in de verhouding 60:40 omklapbaar. De rugleuningen zijn traploos verstelbaar.

Een ruim interieur als dat van de Carens vereist een goede klimaatbeheersing. Standaard beschikt de Carens over een handbediende airconditioning. De EX-uitvoeringen zijn uitgerust met een volledig automatische klimaatregeling.

Krachtige motoren, waaronder een 2.0 CRDi
Met de introductie van de nieuwe Carens beantwoordt Kia ook aan de wens van de Europese consument door een dieselversie te lanceren. Naast twee benzinemotoren wordt de Carens leverbaar met een moderne
2.0-liter direct ingespoten common-rail turbodieselmotor.
2.0 CRDi
Kia introduceert een hypermoderne dieselmotor. Dankzij een vooruitstrevende CRDi--techniek levert deze hoge prestaties bij een laag brandstofverbruik en een geringe uitstoot. Door het hoge vermogen van 82,5 kW(112 pk) zorgt de krachtbron voor bijzonder levendige prestaties. De Carens CRDi haalt een topsnelheid van 172 km/uur. Ook het forse koppel van 161,8 Nm bij 4900 toeren per minuut draagt bij aan die levendigheid. De motor loopt bovendien stil en trillingsarm, mede dankzij de toepassing van balansassen. In trekkracht en comfort doet de CRDi-krachtbron niet onder voor een benzinemotor met een vergelijkbare cilinderinhoud.


1.6 16V
Aan de basis van het motorengamma van de Carens staat een moderne
1.6-liter benzinemotor met zestienkleppentechniek. Deze levert 105 pk bij 5800 toeren per minuut en een koppel van 141,2 Nm bij 4700 toeren per minuut. Met deze krachtbron is de Carens in staat om een top van 170 km/u te bereiken. Gemiddeld verbruikt de Carens met deze krachtbron 8,2 liter per 100 kilometer.


1.8 16V
De meest krachtige benzineversie is de 126 pk sterke 1.8-liter motor. Deze motor levert een koppel van 245 Nm bij 2000 toeren per minuut. Daarmee snelt de Carens in 12 seconden naar 100 kilometer per uur en ligt de top op 177 kilometer per uur. Het verbruik met slechts 8,1 liter per 100 kilometer is voor een auto met deze prestaties bijzonder aantrekkelijk.

Transmissies
De Carens 1.8 16V en 2.0 CRDi zijn tegen meerprijs ook leverbaar met een viertraps automatische transmissie. De 1.6-liter motor wordt alleen geleverd met een handbediende vijfversnellingsbak.

Maximale veiligheid aan boord
Kia besteedt enorm veel aandacht aan veiligheid. De Kia Carens herbergt dan ook een compleet arsenaal aan veiligheidsvoorzieningen. In de eerste plaats biedt de carrosserie een hoge mate van bescherming.

De uit een stuk opgetrokken monococque body is versterkt met een subframe dat zorgt voor de opvang van de botsing en de krachten naar andere versterkte delen van de carrosserie overdraagt. Het schutbord tussen het motorcompartiment en het interieur is versterkt met een zogenaamd T-frame. Het voorkomt dat de krachtbron het interieur binnendringt bij een aanrijding. In de portieren zitten niet alleen balken op heuphoogte, maar zijn iets hoger ook stroken van extra sterk staal aangebracht om een maximale bescherming te bieden bij een aanrijding in de flank. De achterzijde van de Carens is ontwikkeld om verwondingen door een aanrijding van achter te minimaliseren. De bodemplaat aan de achterzijde, carrosseriebalken en versterkingen in de opbergruimte voor het reservewiel vangen eendrachtig de klap van een botsing op.

Remmen
Bij een goede veiligheid horen goede remmen. Vóór heeft de Carens forse, inwendig geventileerde schijfremmen en achter zijn er trommelremmen gemonteerd. Dankzij de rembekrachtiging is er maar weinig pedaalkracht nodig voor een flinke vertraging. Bij de EX-versies is ABS met schijfremmen achter standaard. Het anti-blokkeerremsysteem omvat ook EBD (elektronische remkrachtverdeling). De bekleding van het dashboard is energieabsorberend en is voorzien van twee de-powered airbags, die de kans op letsel minimaal houden. Zijairbags zijn standaard op de EX-versies.

Gordelspanners met trekkrachtbegrenzers houden de inzittenden op hun plaats. De stuurkolom bestaat uit delen die ten opzichte van elkaar kunnen knikken. Bij een botsing blijft het stuurwiel zodoende op zijn plaats.

Verfijnd onderstel
Bij het onderstel van de Carens heeft Kia gekozen voor een beproefde opzet. De auto heeft daardoor een betrouwbare wegligging. Door de geometrie van de voorwielophanging zijn duikneigingen bij hard remmen of in scherp genomen bochten sterk onderdrukt. De Carens heeft dan ook een opmerkelijk grote stabiliteit. Overhellen komt nauwelijks voor. Hij laat een sportieve rijstijl toe.

Kia Carens - wat is er veranderd?

Exterieur

* Nieuw vormgegeven motorkap

* Nieuwe koplampen met helder glas

* Trapeziumvormige grille

* Ronde mistlampen in voorbumper

* 15 inch in plaats van 14 inch velgen

* Bredere banden, van 185 naar 195 (diesel:205)
* Nieuw vormgegeven wielcovers

* Wielkastverbreders

* Nieuw vormgegeven achterzijde

* Andere achterlichtunits

* Nieuw vormgegeven deurgrepen

* Gerestylde D-stijl

Interieur

* Nieuw stuurwiel

* Herindeling instrumentencluster

* Two-tone interieurbekleding

* Gerestylde middenconsole

* Flessen- en kaarthouders in portieren

* Verbeterde materialen in interieur

* Verbeterde laadcapaciteit

* Bagagebox in laadgedeelte

Motoren

* Nieuwe 2.0-liter common-rail dieselmotor
* Verbeterde 1.8-liter motor, nu 126 pk

* Nieuwe 105 pk sterke 1.6-liter motor als basismotor
* Automatische transmissie op 2.0 CRDi en 1.8 16V
Nieuwe opties af fabriek

* Elektrisch zonnedak (optie)

* Dakrails (optie)