Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 21-08-2002

Politie Flevoland voert de pepperspray in

Stafdienst Communicatie, Evert Onink, 06-5140 1952

Politie Flevoland is begonnen met de invoering van de pepperspray. Elke werkdag krijgen twintig korpsleden een theoretische en praktische instructie, waarna zij het busje met pepperspray uitgereikt krijgen. Vanaf 26 augustus kan de pepperspray daadwerkelijk ingezet worden. In november zijn alle wapendragende korpsleden geïnstrueerd en van het busje voorzien.

Hiermee geeft Politie Flevoland gevolg aan de richtlijn van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die aangeeft dat de gehele Nederlandse politie op 1 januari 2003 moet zijn uitgerust met de pepperspray. Politie Flevoland is één der laatste korpsen dat het middel invoert. Na een eerste pilotproject in het korps Rotterdam-Rijnmond, ongeveer twee jaar geleden, heeft een aantal andere korpsen het middel eveneens in de praktijk getest. Na al die testen heeft de regering het middel goedgekeurd als wapen. Hierna is het middel korps na korps in Nederland verspreid.

De pepperspray is in Amerika ontwikkeld. Het middel is een vloeistof, hoofdzakelijk bestaande uit water en een extract van Spaanse pepers. De vloeistof wordt uit een busje op het voorhoofd gespoten, waarna het in de ogen loopt. Het middel geeft een sterk branderig gevoel op de huid, vernauwt de ademhalingskanalen en veroorzaakt als automatische reactie dat de ogen stijf gesloten worden. Hierdoor raakt een besprayd persoon gedesoriënteerd en is deze gemakkelijker onder controle te brengen. In dienstvoertuigen zijn spuitbussen aanwezig met een verkoelend middel als eerste behandeling. Daarna wordt een besprayd persoon zo snel mogelijk naar een oogdouche gebracht, waar het middel kan worden afgespoeld. Bij een juiste behandeling is de werking van het middel na ongeveer 45 minuten zodanig verminderd, dat betrokkene weer zelfstandig kan functioneren. Het middel heeft geen enkele nadelige werking.

De pepperspray mag alleen gebruikt worden bij personen die een wapen bij zich hebben en dit dreigen te gebruiken en bij verdachten die zich aan hun aanhouding trachten te onttrekken. Ook kan het ingezet worden tegen agressieve dieren. Het middel mag niet gebruikt worden tegen personen, die zichtbaar jonger zijn dan twaalf of ouder dan 65, en niet tegen zichtbaar zwangere vrouwen of personen met een zichtbare ademhalingsstoornis of andere ernstige gezondheidsstoornis. Verder kan het middel niet ingezet worden tegen groepen personen, omdat een belangrijke voorwaarde bij het gebruik is, dat de gebruiker van de pepperspray direct hulp moet bieden aan de besprayde persoon.

Politie Flevoland ziet de pepperspray als aanvullend wapen naast de traditionele wapenstok. In veel gevallen van verzet en geweld tegen de politie kan de pepperspray ingezet worden. Het middel veroorzaakt, in tegenstelling met de wapenstok, geen letsel, kan op een iets grotere afstand gebruikt worden (tot circa vier meter) en er is geen lichamelijke kracht voor nodig. De inzet van het middel wordt in de eerste jaren voortdurend geëvalueerd, zowel door het korps zelf als ook door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.