Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Michel moet wapenafnemer bekend maken (22/08/02)

De N-VA eist de onmiddellijke samenroeping van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken zodat minister Michel het parlement kan informeren over de identiteit van de afnemer van de FN-wapens. Het parlement moet haar grondwettelijk controlerecht uitoefenen op de correcte naleving van de wapenwet. Zich verschuilen achter de 'privacy' van FN is absurd en is wettelijk nergens voorzien. Even ridicuul is het schermen met de zogezegde geheimhoudingsclausule in het contract tussen FN en de onbekende besteller. Sinds wanneer kunnen privé-partners contractueel de parlementaire controle opzij schuiven? Indien de wapenwet perfect wordt nageleefd staat niets de minister in de weg om het parlement en de bevolking correct te informeren over de Belgische wapenexport.

Minister Michel, bevoegd voor de aflevering van wapenlicenties aan Waalse bedrijven, dient de wapenwet na te leven: daarin wordt onder meer verboden te exporteren naar landen in (burger)oorlog of die de mensenrechten schenden.
In een parlementaire democratie heeft het parlement de taak de uitvoerende macht te controleren. Die controle wordt echter onmogelijk als de minister de relevante informatie achterhoudt. De N-VA hekelt de geheimdoenerij van de paars-groen. Deze regering heeft veel aandacht voor propagandacommunicatie, maar houdt verder wezenlijke informatie achter voor het parlement en de bevolking (cfr. de opzegvergoeding van Post-voorman Rombouts, de inhoud van de dading omtrent de politie-uniformen...).

De reactie van Europarlementslid Staes is ronduit hypocriet. Niet FN, maar minister Michel moet de afnemer bekendmaken. Niet de Europese gedragscode, maar de federale wapenwet is hier in de eerste plaats van toepassing. Agalev dient daarom samen met de N-VA bij minister Michel de onmiddellijke bekendmaking van de afnemer te eisen.

Aan de vooravond van de Ijzerbedevaart die de strijd voor een Vlaamse staat verbindt met een fundamenteel pacifisme, eist de Nieuw-Vlaamse Alliantie volledige openheid omtrent de wapenlevering van FN. Indien de afnemer een land in oorlog (of weldra in oorlog) is, of een land dat de mensenrechten schendt, dan dient de exportlicentie stante pede te worden ingetrokken.
N-VA-kamerlid Danny Pieters dient een interpellatieverzoek in en vraagt voorzitter Pierre Chevalier onmiddellijk de commissie Buitenlandse Zaken samen te roepen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Danny Pieters, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---