Politie Midden- en West Brabant

POLITIE ARRESTEERT VERDACHTE VAN ONTUCHT MINDERJARIGEN.

Gemeente, Justitie, politie en hulpverlening informeren ouders van slachtoffertjes en buurtbewoners.

Datum: 22/8/2002
Auteur: Jeroen Steenmeijer

De politie arresteerde op zaterdagavond 17 augustus 2002 een 35-jarige man uit Oosterhout op verdenking van het plegen van ontucht met minderjarigen. Bij de arrestatie verrichtte de politie een doorzoeking in de woning van de verdachte.

Eind juli 2002 maakten ouders melding van mogelijke ontucht, gepleegd door de verdachte. Inmiddels heeft de politie drie aangiften ontvangen. De verdachte zou de feiten gepleegd hebben met meisjes uit zijn directe omgeving. Om die reden besloten het gemeentebestuur, justitie en politie om de buurtbewoners van de verdachte over de zaak te informeren. Dit gebeurde tijdens een besloten informatiebijeenkomst op woensdag 21 augustus 2002. Deze bijeenkomst, onder regie van het gemeentebestuur van Oosterhout, was uitsluitend toegankelijk voor de directe buurtbewoners. Naast gemeente, de officier van justitie en politie waren op deze avond ook vertegenwoordigers van de GGZ, maatschappelijk werk (Merites), Bureau Jeugdzorg en Bureau Slachtofferhulp aanwezig. De avond is bezocht door circa 60 buurtbewoners. Onder de bezoekers waren ook de echtgenote en de schoonvader van de verdachte. De buurtbewoners toonden veel medeleven naar de gezinsleden van de verdachte. Daarnaast uitten de buurtbewoners hun boosheid over de gedragingen van de verdachte.

Afgaande op de feiten en verklaringen die op dit moment beschikbaar zijn, gaan justitie en politie er van uit dat de ontuchtige handelingen beperkt zijn gebleven tot het betasten van de meisjes.

De slachtoffertjes zijn en worden verhoord in een kindervriendelijke verhoorstudio. De verhoren worden audiovisueel vastgelegd. Dit om te voorkomen dat zij eventueel moeten getuigen bij het onderzoek ter terechtzitting. Bovendien kan tijdens een terechtzitting bekeken of beluisterd worden hoe de verhoren zijn verlopen. Dit is overigens een normale procedure in strafzaken waarbij jonge kinderen als slachtoffer of getuige betrokken zijn. Voor de slachtoffertjes, hun ouders en de gezinsleden van de verdachte zijn inmiddels een hulpverleningstrajecten in gang gezet, dan wel aangeboden.

De rechter-commissaris te Breda besliste op maandag 19 augustus jl. dat het voorarrest van de verdachte met 10 dagen moest worden verlengd.