Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Australische aartsbisschop verdacht van seksueel misbruik

De rooms-katholieke kerk in Australië is een onderzoek begonnen naar vermeend seksueel misbruik door aartsbisschop George Pell van Sydney. De aartsbisschop zou zich veertig jaar geleden aan een toen 12-jarige jongen hebben vergrepen. Pell, die zijn ambt tijdelijk heeft neergelegd, ontkent de aantijging.

Pell kwam eerder dit jaar al onder vuur nadat hij in een actualiteitenprogramma had toegegeven dat hij een gezin duizenden dollars had aangeboden in ruil voor de belofte dat zij hem niet zouden aangeven. Hij zou twee dochters in het gezin zes jaar lang hebben misbruikt. In juli kwam de bisschop opnieuw in het nieuws met de opmerking dat hij seksueel misbruik van kinderen door priesters minder erg vond dan abortus.

De kerk heeft een gepensioneerde rechter van het hooggerechtshof gevraagd het onderzoek uit te voeren. Het slachtoffer heeft de aartsbisschop niet aangegeven bij de politie.

De aantijging volgt op een reeks seksschandalen binnen de katholieke kerk. Zo werden vorige maand ook al geestelijken uit Amerika, Duitsland en de Filippijnen beschuldigd van pedofilie.

In reactie op deze berichten sprak Paus Johannes Paulus II zijn droefenis uit over priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen. In zijn toesprak tijdens de Wereldjongerendagen in Toronto noemde hij deze groep priesters een "bron van schaamte en droevigheid" voor de Rooms-Katholieke Kerk.

---


---

Laatst gewijzigd: 22-08-2002